РЕКЛАМА


Хляб с маслини и розмарин

Необходими продукти:

Бяло брашно - 1 ч.ч.
Ръжено брашно - 1 ч.ч.
Мая - 1 кубче
Зехтин - 1-2 с.л.
Прясно мляко - 100 мл
Маслини - 50 г
Розмарин - 1-2 стръка
Масло - 100 г
Яйце - 1 бр.
Захар -1 ч.л.
Сол . 1 ч.л.
Маково семе - 1 с.л.


Начин на приготвяне:

Затоплете леко прясното мляко и го смесете със чаена лъжичка захар, кубче маята и 1-2 с.л. зехтин. Добавете чаена лъжичка от бялото брашно. Оставете сместа на топло за 10 минути докато маята се активира.
Смесете в дълбок съд бялото и ръженото брашно, добавете щипка сол и разбъркайте. Оформете кладенче и сипете маята. Добавете мекото масло и 3 с.л. зехтин. Започнете да омесвате на меко тесто като добавяте хладка вода, ако е необходимо. Оформете тестото на топка и прехвърлете в купа. Покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото да втаса за 20-25 минути на топло.

Когато тестото за хляба втаса, размесете повторно и го разточете на лист с дебелина от 1/2 см. Накълцайте ситно стрък розмарин и поръсете тестото. Разпръснете обезкостените и накълцани на едро маслини. Навийте хляба на руло и оформете по свое желание. Поставете във формата за печене. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса повторно за нови 20-30 минути. Разбийте жълтъка на едно яйце с 1-2 с.л. сметана и намажете хляба. Поръсете с маково семе и прехвърлете във фурната и печете в предварително загрята на 180 С фурна за половин час.





Класическа супа Минестроне

Необходими продукти:

Бекон - 200 г
Лук - 1 глава
Паста - 100 г
Чесън - 2-3 скилидки
Карфиол - 1/2 глава
Спанак - 200 г
Тиквичка - 1 бр.
Бял боб (от буркан) - 200 г
Домати - 400 г
Зеленчуков бульон - 1 л
Босилек - 1 връзка
Масло - 50 г
Зехтин - 3-4 с.л.
Лют червен пипер - 1/4 ч.л.
Черен пипер
Сол

Начин на приготвяне:

Нарежете главата лук и скилидките чесън на ситно. Загрейте зехтин в дълбок съд и задушете лука и чесъна с щипка сол. Нарежете бекона на кубчета и прибавете в съда. Обелете тиквичката и я нарежете на кубчета. Накълцайте ситно стрък пресен босилек и листата спанак. Отделете розичките на половин глава карфиол. Добавете всички зеленчуци в съда. Подправете със сол и черен пипер, а по желание направете супата по пикантна и с щипка лют червен пипер. Добавете още малко зехтин и оставете зеленчуците да се запържат за кратко. Залейте със зеленчуковия бульон и оставете супата да покъкри на умерен огън за 10 мин. Добавете белия боб, сипете доматите и оставете супата да заври отново. Накълцайте спанака на едро и прибавете. Сипете и пастата и гответе за още 8-9 минути. На финала пуснете в минестронето щедра бучка масло, за да направите бульона на супата по плътен и свалете от котлона.

Класическа супа Минестроне е хляб с маслини и розмарин
"Храна за душата" - 25.02.2019

РЕКЛАМА