РЕКЛАМА


Салата Ница

Необходими продукти:

Картофи - 2-3 бр.

Яйца - 2-3 бр.

Домати - 2 бр.

Червен лук - 1/2 глава

Червена чушка - 1 бр.

Зелена чушка - 1 бр.

Зелена салата

Риба тон (консерва) - 1 бр.

Аншоа - 3-4 филенца

Маслини - 30 г

За дресинга:

Лимон - 1 бр.

Зехтин - 3-4 с.л.

Черен пипер

Сол

Начин на приготвяне:

Сварете 2-3 яйца твърдо за 8-9 минути в подсолена вода. Сварете и 2-3 средно големи картофа. Поставете листа зелена салата или салата айсберг в плоска чиния като оформите канапе за останалите продукти. Нарежете по половин червена и зелена чушка на кръгчета. Нарежете половин червен лук на тънки слайсове. Доматите и картофите нарежете на кубчета. Обелете твърдо сварените яйца и ги разполовете. Започнете да подреждате салата като върху канапето поставете картофите, доматите и чушките. Нарежете на ситно няколко филенца маринована аншоа и добавете отгоре заедно с парченцата филе от риба тон. Разпределете слайсовете червен лук и разпръснете няколко цели маслини.

Пригответе дресинга като смесите в бурканче сока от лимон и зехтина. Подправете със сол и пипер. Затворете бурканчето и разклатете, докато сместа добие еднородна консистенция

Пилешки бутчета със сос Шери и джинджифилов ориз

Необходими продукти:

Пилешки бутчета - 4-5 бр.

Масло - 100 г

Лук - 1 глава

Брашно - 2 с.л.

Къри - 1 с.л.

Лют червен пипер - 1/2 ч.л.

Пилешки бульон - 250 мл

Сметана - 100 мл

Бяло вино - 100 мл

Зехтин - 2 с.л.

Черен пипер

Сол

За ориза:

Дългозърнест ориз - 100 г

Пилешки бульон - 300 мл

Масло - 50 г

Джинджифил - 1/2 ч.л.

Черен пипер

Сол

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтин и бучка масло в дълбок съд на котлона. Овкусете пилешките бутчета със сол и лют червен пипер. Запържете бутчетата в загрятата от всички страни до златисто. Подправете с черен пипер на вкус. Когато пилешкото се запържи го прехвърлете в чиния. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в мазнината от месото. Посолете и гответе до омекване за няколко минути. Добавете брашното и разбъркайте добре, за да не се образуват бучки. Сипете чаена чаша пилешки бульон и оставете соса да заври. След това добавете сметаната и кърито на прах. Налейте бялото вино, усилете котлона и оставете соса да заври отново и да покъкри за кратко. Върнете пилешките бутчета в съда, похлупете и продължете да готвите на умерен огън до готовност.

За гарнитурата към ястието, сипете ориз и пилешкия бульон в отделен съд на котлона. Подправете със сол и черен пипер и варете ориза до готовност. След като се сготви напълно, дръпнете от котлона, и добавете щедра бучка масло и чаена лъжичка джинджифил на прах. Разбъркайте ориза и оставете под капак за кратко.

Поставите в чинията, в която ще сервирате, канапе от джинджифиловия ориз, а върху него разпределете пилешките бутчета. Залейте ястието с ароматния сметанов сос с къри и сервирайте.

Пилешки бутчета със сос Шери и джинджифилов ориз
"Храна за душата" - 20.02.2019

РЕКЛАМА