РЕКЛАМА


Патладжани с доматен сос и моцарела

Необходими продукти:

Патладжани - 3 бр.

Консервирани домати - 600 г

Чесън - 2-3 бр.

Босилек - 1 връзка

Магданоз - 1/2 връзка

Моцарела - 300 г

Пекорино (или друго твърдо сирене) - 150 г

Черен пипер

Сол

Зехтин

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжаните на шайби и ги запечете във фурната до златисто на 200 С за 20 минути. Нарежете глава лук на ситно и го задушете в дълбок съд с няколко капки зехтин. Наситнете две скилидки чесън и прибавете в съда. Сипете няколко супени лъжици вода при лука, за да омекне по-бързо. Нарежете на ситно пресните босилек и магданоз. Добавете доматите от консерва в тигана при лука и усилете котлона. Овкусете соса с черен пипер и сол и оставете до покъкри за кратко.

Добавете пресните подправки в соса, разбъркайте и свалете соса от котлона. Нарежете моцарелата на филийки. Подредете резени запечен патладжан по дъното на тавичката. Върху тях разпределете слой от доматения сос,а а отгоре подредете парченца моцарела. Настържете тънък слой твърдо сирене Пекорино или Пармезан. След това подредете останалите резени патладжан, слайсовете моцарела и завършете с останалия доматен сос. Поръсете финално с твърдо сирене и прехвърлете ястието във фурната на 200 С за 15-20 минути.

Хрупкав десерт с яйчен крем

Необходими продукти:

Кори за баница - 3-4 бр.

Захар - 60 г.

Масло - 150 г

За крема:

Яйца -2 бр.

Прясно мляко - 250 г

Брашно -1 с.л.

Захар - 50 г

Масло - 200 г

За гарниране:

Лимон -1 бр.

Орехи - 50 г

Начин на приготвяне:

Сипете супена лъжица брашно в дълбока купа и го разбъркайте с 1-2 с.л. от прясното мляко, за да образувате кашичка. Добавете жълтъците на яйцата и разбийте отново. Сипете прясното мляко в съд на котлона заедно със захарта и оставете сместа да заври. Разполовете шушулка ванилия и добавете семената в млякото, пуснете и шушулката вътре, за допълнителен аромат. Когато млякото със захарта заври, намалете котлона и прибавете на тънка струя яйчената смес.Бъркайте енергично и оставете крема да поври за кратко докато се сгъсти. Свалете съда от котлона и добавете маслото. Бъркайте, докато се разтопи напълно. Прехвърлете крема в плоска чиния и охладете. Покрийте с прозрачно фолио, за да не се образува коричка.

Поставете кора за баница в плоска тава. Намажете обилно с разтопено масло, поръсете със захар и поставете втора кора отгоре. Намаслете и поръсете и нея със захар. Направете същото и с трета кора. Изпечете корите в загрята на 200 С фурна за кратко, докато добият златист цвят и захарта се карамелизира.

Начупете корите на едри парчета. В десертна чиния редувайте пласт карамелизирани кори и пласт яйчен крем. Поръсете между пластовете с прясно настъргана кора от лимон. Гарнирайте на финала хрупкавата крем пита с натрошени орехови ядки и сервирайте.

Патладжани с доматен сос и моцарела и хрупкав десерт с яйчен крем
"Храна за душата" - 05.02.2019

РЕКЛАМА