РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат три кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Салата със скумрия, резене и краставица

Необходими продукти:

Пушена скумрия – 2 филета
Резене – 1 глава
Зелена ябълка – 1 бр.
Портокали – 1 бр.
Лимон – 1 бр
Краставици – 1 бр.
Моркови – 2 бр
Копър – 1/2 връзка
Зехтин - 2 с.л.
Черен пипер
Сол

Начин на приготвяне:
Нарежете резенето на тънки филийки и ябълката на кубчета. Наситнете половин връзка копър. С белачка нарежете на лентички морковите и краставицата. Прехвърлете всички зеленчуци в подходяща купа за салата. Обелете портокала, отделете филенцата плод и ги добавете при зеленчуците. За да приготвите дресинга за салатата, изстискайте сока от лимона и сока от останалата част от портокала в отделна купичка. Сипете зехтина на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Завършете като овкусите със сол и черен пипер.

Почистете и филетирайте пушената скумрия. Накъсайте месото на едри парчета и подредете върху салата.
На финала залейте салатата с цитрусовия дресинг и разбъркайте.

Сандвич с телешко месо, медена горчица и доматено чътни

Необходими продукти:

Пълнозърнест хляб - 1 бр.
Телешко бон филе – 200 г
Рукола - 20 г
За доматеното чътни:
Чери домати – 250 г
Червен лук – 1 глава
Джинджифил корен – 10 г
Захар - 1 ч.л.
Ябълков оцет - 50 мл
Лют червен пипер
Сол
За медената горчица:
Горчица едрозърнеста – 2 с.л.
Мед – 2 с.л.
Зехтин - 2 с.л.
Лимон - 1 бр.
Сол

Начин на приготвяне:
Пригответе доматеното чътни като първо нарежете червения лук на кубчета. Задушете лука в 2 с.л. зехтин. Добавете настърган корена от джинджифил. Разполовете чери доматите и ги сложете в тигана. Прибавете 1 ч.л. захар, 50 мл ябълков оцет и щипка сол и оставете сместа да се редуцира. Завършете доматеното чътни с едър лют червен пипер. Почистете телешкото бонфиле от ципите. Овкусете със сол и черен пипер. Запечатайте филето в силно нагорещен тиган. Нарежете пълнозърнестия хляб на филийки и ги сложете в тигана при телешкото, за да се запекат и овкусят от соковете на месото.

За соса смесете в купа равни количества мед и горчица. Добавете на тънка струя зехтин при непрестанно бъркане до получаване на гладка и хомогенна консистенция. Добавете сока от половин лимон и посолете. Нарежете изпеченото бонфиле на слайсове и подредете сандвича като първо намажете запечените филийки с медената горчица, отгоре подредите слайсовете телешко и завършите с доматено чътни и прясна рукола.

Мляко с ориз с карамелизирани портокали и ядки

Необходими продукти:

Ориз “Басмати”- 250 г
Кокосово мляко - 150 мл
Прясно мляко - 500 мл
Сладкарска сметана - 300 мл
Захар - 80 г
Пръчка канела
Кардамон
Шамфъстък - 50 г
Сушени боровинки - 50 г
За карамелизираните портокали:
Портокал - 1 бр.
Масло - 1 с.л.
Захар - 2 с.л.


Начин на приготвяне:

Смесете ориза и кокосовото мляко в тиган на котлона. Добавете и прясното мляко и сладкарската сметана. Сипете захарта, разбъркайте, добавете пръчката канела и кардамона и оставете ориза да поеме млечната смес.
Нарежете портокалите на полумесеци и ги оваляйте в захар. Разтопете бучка масло на котлона и карамелизирайте парчетата портокал до златисто.

Нарежете ситно шамфъстъците, като оставите и няколко по-едри парченца ядки. Подредете карамелизираните портокали върху готовия сутляш. Гарнирайте с шамфъстъка и сушените боровинки и охладете.

Храна за душата - 03.10.2018
"Храна за душата" - 03.10.2018

РЕКЛАМА