РЕКЛАМА


В този брой на предаването ще видите:

Хляб с домати и риган

Необходими продукти:

Доматен сок - 120 мл
Сушени домати - 50 г
Студена вода - 120 мл
Зехтин - 2 с.л.
Чесън - 3 скилидки
Риган - 1 с.л.
Захар -1 с.л.
Сол - 1 ч.л.
Пшенично брашно тип 500 - 350 г
Ръжено брашно - 150 г
Топла вода - 120 мл
Суха мая - 1 с.л. (7 г)

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в хладка вода със шипка захар и малко брашно. Оставете да се активира на топло за 10 минути. В загрят съд изсипете доматения сок и овкусете с риган. Нарежете на едро няколко скилидки чесън и добавете. Посолете и оставете соса да покъкри. Когато сосът се сгъсти, свалете от котлона, извадете чесъна и охладете за кратко. Нарежете сушените домати. Сипете 350 г бяло брашно в съд и добавете чаена лъжичка сол, след това сипете и 150 г ръжено брашно. Добавете маята, 2-3 с.л. зехтин от доматите и 150 мл вода. Разбъркайте и добавете доматения сос и нарязаните сушени домати.

Омесете заедно всички съставки, на този етап тестото трябва да бъде леко лепкаво. Прехвърлете в намазнена купа, покрийте с фолио и оставете да втаса за половин час. Когато хлябът втаса, ударете тестото няколко пъти в плота и поставете във форма за хляб. Намажете с разбит жълтък и изпечете в предварително загрята фурна на 190 С за 40-45 минути.

Пастет от риба тон и сушени домати

Консерва филе от риба тон - 250 г
Сушени домати в зехтин – 50 г
Зелени маслини - 30 г
Каперси - 1 с.л.
Червен лук - 1/2 глава
Чесън - 1 скилидка
Босилек - 2-3 стръка
Лимон - 1 бр.
Черен пирер
Сол

Начин на приготвяне:
Накълцайте половин глава червен лук на едро. Сложете го в блендера, добавете вътре и няколко зелени маслини, 1 с.л. каперси, 50 г сушени домати, 1 с.л. зехтин, една скилидка чесън и 2-3 листа пресен босилек. Изстискайте сока от половин лимон, изсипете 2 консерви риба тон като оставите няколко парченца за сервирането. Пасирайте до получаването на гладък пастет. Прехвърлете го в купичка, гарнирайте с каперси, с парченцата риба и няколко листа босилек.

Лимонов мус с “Лимончело”

Необходими продукти:
Сирене маскарпоне - 500 г
Лимони - 2 бр.
Ликьор Лимончело - 3 с.л.
Яйца - 4 бр.
Пудра захар - 50 г
Бисквити Амарети - 8-10 бр.

Начин на приготвяне:
Отделете белтъците на 4 яйца. Посолете ги и ги разбийте в дълбока купа с миксер до образуването на сняг. Добавете 2 с.л. пудра захар и разбийте отново. В друга купа сложете 500 г маскарпоне, настържете кората от половин лимон и разбъркайте леко. Добавете 20 г от ликьора “Лимончело” и разбъркайте отново. Подсладете с 3-4 с.л. пудра захар.

Добавете белтъците към маскарпонето на малки порции. Разбъркайте внимателно, за да запазите въздушността на белтъците. Изстискайте малко от лимона и добавете семената от половин шушулка ванилия. Разпределете муса в десертни чаши. Сервирайте го бисквити амарето и парченца лимонова кора.

Хляб с домати и риган, пастет от риба тон и сушени домати и лимонов мус
"Храна за душата" - 31.01.2019

РЕКЛАМА