РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат още кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Топла салата с леща и пиле

За салатата:

Леща - 100 г
Пилешки гърди - 300 г
Азиатски микс от 5 подправки - 1 с.л.
Патладжан - 1 бр.
Сол
Зехтин

За дресинга:

Лимон -1 бр.
Чесън - 1-2 скилидки
Магданоз - 1/2 връзка
Мента - 1/2 връзка
Балсамов оцет - 3 с.л.
Зехтин - 3 с.л.
Сол

Начин на приготвяне:

Сварете лещата в подсолена вода. Изтънете пилешките гърди с нож. Овкусете пържолата с микса от азиатски подправки. Загрейте мазнина на котлона и запечатайте пилешкото до златисто. Извадете готовото филе и оставете да почине. В мазнината от пилешкото запържете патладжана, нарязан на филийки.
За дресинга изстискайте сока на лимона в купа. Добавете към него скилидките чесън, нарязани на ситно, магданоза и свежата мента. Добавете меда и зехтина. Посолете и разбъркайте.
Нарежете пилешката пържола на тънки лентички. Нарежете и патладжаните по същия начин. Поставете сварената леща в дълбока купа, подредете отгоре пилешкото месо и патладжаните и залейте с дресинга. Разбъркайте всичко добре и сервирайте салатата топла.

Картофени кюфтета

За кюфтетата:

Картофи - 4-5 бр. (сварени)
Кашкавал - 100 г
Масло -50 г
Яйца - 1 бр.
Брашно - 1 с.л.
Копър - 1/2 връзка
Чубрица -1 с.л.
Чесън на прах -1 ч.л.
Олио - 1 л за пържене
Сол

За панировката с корнфлейкс:

Яйца - 2 бр.
Брашно - 100 г
Корнфлейкс - 100 г

Начин на приготвяне:

Настържете кашкавала. Добавете масло при картофите и ги намачкайте. Прибавете настъргания кашкавал. Овкусете сместа със сол, чубрица и чесън на прах. Нарежете копъра на ситно и прибавете в базата.

Добавете яйце, 1 с.л. брашно и разбъркайте финално.
Натрошете корнфлейкса на едри трохи. Поставете ги в купа. В друг съд разбийте яйцата за панировката. В трети - поставете брашното.
Оформете кюфтенца от сместа, оваляйте ги първо в брашно, след това потопете в яйцата и завършете в корнфлейкса. Изпържете картофените кюфтенца в загрята маслена баня до златисто.

Бухтички с дип от сирена

Необходими продукти:

За бухтичките:

Яйца - 3 бр.
Кисело мляко - 1 ч.ч.
Сода бикарбонат - 1 ч.л.
Брашно - 2 и 1/2 ч.ч.
Олио - 1/2 ч.ч. + 1 л за пържене

За дипа от сирена:
Заквасена сметана - 150 г
Крема сирене - 50 г
Овче сирене - 50 г
Копър - 1/2 връзка
Сладък червен пипер - 1 с.л.
Зехтин - 2 с.л.
Сол
Черен пипер


Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата в купа. Добавете содата към киселото мляко и изчакайте да се активира и да образува шупли. Когато това стане, сипете млякото при яйцата и разбъркайте. Добавете щипка сол към брашното и прибавете на етапи към течните съставки. На финала добавете олиото и разбъркайте добре. Оформете бухтички от тестото и изпържете в загрята маслена баня до златисто.
За дипа от сирена смесете заквасената сметана и крема сиренето в купа. Добавете сладък червен пипер, щипка сол и черен пипер. Налейте 1-2 с.л. зехтин и разбъркайте. Накълцайте ситно копър и добавете. Натрошете овчето сирене директно в сместа. Разбъркайте финално.
Сервирайте бухтичките с дипа от сирена и копър.

Храна за душата - 28.11.2018
"Храна за душата" - 28.11.2018

РЕКЛАМА