РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат още кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Солен кейк със сирене и шамфъстък

Необходими продукти:

Козе сирене - 150 г
Сушени сливи - 100 г
Шамфъстък - 80 г
Брашно - 250 г
Бакпулвер - 1 ч.л.
Яйца - 4 бр.
Кисело мляко - 50 г
Плясно мляко - 100 мл
Зехтин - 2-3 с.л.

Начин на приготвяне:

Нарежете сушените сливии шамфъстъка на ситно. Поставете в дълбока купа. В друг съд разбийте яйцата. Добавете киселото мляко и разбийте добре. Налейте и прясното мляко и зехтина.

Смесете бакпулвера и брашното и прибавете към ядките и сините сливи. Излейте вътре и яйчената смес. Бъркайте, докато сместа стане хомогенна. Натрошете козето сирене директно в купата и разбъркайте финално. Изсипете във форма за хляб. Изпечете кейка на 180 С за 30 мин.

Боб яхния с хрупкава сланина

Морков - 1 бр.
Лук- 1 глава
Чесън - 3 скилидки
Целина -1-2 стръка
Червена чушка - 1-2 бр.
Сланина - 150 г
Боб от буркан - 600 г
Домати - 2-3 бр.
Зеленчуков бульон - 500 мл
Магданоз - 1/2 връзка
Джоджен - 1 с.л.
Чубрица - 1 с.л.
Пушен червен пипер - 1 с.л.
Лют червен пипер - 1 ч.л.
Кимион - 1/2 ч.л.
Черен пипер
Сол

Начин на приготвяне:

Нарежете моркова, лука и стръковете целината. Наситнете чесъна. Разделете сланината на две равни парчета. Нарежете едната половина на кубчета, без кожата, и запържете в сух тиган. Когато сланината се поразтопи, добавете лука, чесъна, морковите и целината в тигана. Овкусете със сол и черен пипер.

Задушете всички зеленчуци заедно до омекване. Добавете джоджен, чубрица и пушен червен пипер. Сипете боба и чушките. Задушете за няколко минути, след което добавете и доматите и магданоза. Пуснете в тигана и кожата на сланината. Залейте с бульона. Прехвърлете боба във фурната на 180 С за 15-20 мин.

В купа смесете кимион, сол, пушен червен пипер и лют червен пипер. Нарежете на тънки слайсове второто парче сланина и го оваляйте в микса от подправки. Гарнирайте готовия боб на фурна с пикантните парченца сланина.

Тиква с карамелен сос

Необходими продукти:

Тиква - 300-400 г
Захар - 2 с.л.
Канела -1 с.л.
Джинджифил на прах - 1 ч.л.
Масло - 50 г
Орехи - 50 г

За карамеления сос:

Захар - 200 г
Вода -100 мл
Масло - 75 г
Сметана - 120 мл

Начин на приготвяне:

Смесете захарта и водата в съд на котлона. Нарежете тиквата на парчета и подредете в тава върху хартия за печене. Поръсете със канела, джинджифил на прах и канела. Добавете по бучка масло върху всяко парче и изпечете тиквата на 200 С за 30 мин.

Когато захарта в тигана се карамелизира и добие цвят, добавете маслото и бъркайте енергично. Когато маслото се разтопи и соса се сгъсти, дръпнете съда от котлона и на тънка струя при непрекъснато бъркане налейте сметаната. Накълцайте орехите на едро. Залейте печената тиква с карамеления сос и поръсете с ядките.

Храна за душата - 27.11.2018
"Храна за душата" - 27.11.2018

РЕКЛАМА