РЕКЛАМА


Спаначена мусака с ориз и сос Бешамел

Необходими продукти:

За мусаката:

Спанак - 500 г
Ориз - 1 ч.ч.
Лук - 1 глава
Зеленчуков бульон - 3 ч.ч.
Джоджен - 1-2 стръка
Зехтин - 2 с.л.
Масло - 30 г
Черен пипер
Сол

За соса Бешамел:

Масло - 2 с.л.
Брашно - 4 с.л.
Прясно мляко - 600-700 мл
Индийско орехче - 1 бр.
Черен пипер
Сол


Начин на приготвяне:

Нарежете глава лук на ситно. Загрейте бучка масло и няколко капки зехтин в дълбок съд и сложете лука да се задушава до омекване. Добавете ориза и го запържете докато зрънцата станат прозрачни. Подправете със сол и черен пипер. Налейте бульона и оставете ориза да поври на умерен огън. Накълцайте ситно пресния джоджен и прибавете в съда.
За соса Бешамел разтопете маслото в дълбок съд. Прибавете брашното и бъркайте, до получаване на гладка кашичка. Когато брашното добие златист цвят, започнете да наливате прясното мляко на тънка струя при непрестанно бъркане. Налейте млякото на етапи, за да сте сигурни, че ще получите гладък сос. Подправете със сол, черен пипер и прясно настъргано индийско орехче. Оставете соса да поври на умерен огън за няколко минути докато се сгъсти и свалете от котлона.
Добавете листата спанак към ориза и налейте чаена чаша вода. Когато спанакът намали обема си, добавете бучка масло и свалете съда от котлона. Прехвърлете ястието в тава за печене. Залейте със соса Бешамел и изпечете спаначената мусака на 200 С за 25-30 мин.

Грис халва с орехи и канела

Необходими продукти:

Пшеничен грис - 200 г
Масло - 125 г
Захар - 1 ч.ч.
Вода - 3 ч.ч.
Стафиди - 30 г
Орехи - 50 г

Карамфил - 3-4 зрънца
Кардамон - 3-4 зрънца
Канела - 1 пръчка
Индийско орехче - 1 бр.

За гарниране:

Орехи - 3-4 ядки
Поркотал - 1 бр.


Начин на приготвяне:

Смесете водата със захарта в загрят съд на котлона. Добавете вътре пръчката канела и зрънцата карамфил и кардамон. Разбъркайте и оставете сместа да заври и да се редуцира до гъст захарен сироп.
В друг съд разтопете маслото и запържете пшеничния грис. Бъркайте, докато грисът добие златист цвят. Накълцайте шепа орехи на ситно и прибавете в гриса. Гответе до сгъстяване на халвата. Извадете подправките от сиропа и започнете да го наливате на тънка струя в съда с гриса. Дръпнете съда от котлона и бъркайте непрекъснато докато халвата се сгъсти. Добавете стафидите и върнете съда на котлона. Гответе за още 4-5 минути на умерен огън. Разсипете грис халвата в десертни купички или чашки. Гарнирайте с цели орехови ядки и прясно настъргана кора от портокал. Сервирайте ароматната грис халва топла.

Спаначена мусака с ориз и сос Бешамел
"Храна за душата" - 27.02.2019

РЕКЛАМА