РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат още кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Пилешка супа

Необходими продукти:

Пилешко бутче - 1 бр. (сварено)
Пилешки бульон (от варенето на бутчето) - 500 мл
Моркови - 3 бр.
Кромид лук - 3 бр.
Целина - 1/2 глава
Чесън - 2-3 скилидки
Прясна мащерка - 3 стръка
Дафинов лист - 3 бр.
Магданоз - 1 връзка
Картофи - 2 броя - обелени
Фиде - 20 гр
Чубрица

За застройката:

Яйце- 1 бр.
Кисело мляко - 100 мл
Брашно - 1 с.л.
Сол

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно целината, лука и морковите. Задушете зеленчуците в загрята мазнина. Добавете дафиновите листа и щипка сол. Нарежете чесъна и прибавете в съда. Оставете базата от зеленчуци да се задуши. Нарежете картофите на кубчета и добавете. Залейте с пилешкия бульон, пуснете целите стръкчета мащерка и оставете сместа да заври. Обезкостете свареното пилешко бутче, отстранете кожата и накълцайте месото. Добавете парчетата пиле в супата. Овкусете с чубрица, сол и черен пипер.

Пригответе застройката за супата като отделите жълтъка на яйцето и го разбиете с киселото мляко и брашното. Добавете черпак от бульона на супата на тънка струйка при застройката, за да балансирате температурата и да не се пресече. Добавете затоплената застройката също на тънка струйка в супата като разбърквате. На финала натрошете фидето в съда и завършете с накълцан магданоз.

Стек "Миланезе"

Нужните продукти:

Свинско бонфиле - 400 г
Яйца - 3 бр.
Чесън - 2-3 скилидки
Моцарела - 150 г
Пармезан - 80 г
Панко галета - 100 г
Брашно - 100 г
Доматено пюре - 2 с.л.
Чесън на прах - 1 ч.л.
Бекон - 50 г
Риган
Сол
Черен пипер
Олио

Начин на приготвяне:

Отстранете ципите на свинското. Изтънете месото и оформете стекове. Направете напречни прорези по месото. Осолете и подправете с черен пипер. Пригответе панировката като разбиете яйцата и добавите риган и сол. В друг съд настържете фино пармезана. Смесете с панко галетата. Добавете чесън на прах. В трети съд поставете брашното за овалване.

Първо оваляйте месото в брашно и изтупайте хубаво от излишното количество. Потопете в разбитите яйца и накрая поставете в хрупкавата смес от галета и пармезан. Изпържете стековете в силно нагрята мазнина за по 3 минути от всяка страна докато панировката придобие златист цвят. Поставете слайсове бекон върху изпържените шницели, намажете с доматената паста и подредете парченца моцарела. Поставете шницелите в съда за печене, полейте със зехтин и овкусете с риган. Изпечете стековете “Миланезе” в предварително загрята фурна на 220 С за 7-8 мин.

Печен сладкиш с козунак

Нужните продукти:

Козунак “Панетоне" - 1 бр.
Кафява захар - 40 г
Прясно мляко – 300 мл
Сметана - 100 мл
Яйца - 5 бр.
Стафиди - 50 г
Филирани бадеми - 50 г
Ванилова шушулка - 1 бр.

Начин на приготвяне:

За заливката на сладкиша разбийте яйцата със захарта, докато побелеят и сместа стане пухкава. Овкусете със семената от ванилова шушулка и есенцията от ром. Налейте прясното мляко и сметаната. Разбъркайте. Добавете и сушените плодове вътре.

Намажете дъното и стените на съда за печене с масло. Нарежете козунака на филии и подредете. Залейте с яйчената смес равномерно и разпределете сушените плодове отгоре. Поръсете сладкиша с филирани бадеми и сложете няколко бучки масло за по-богат вкус. Изпечете козуначения пудинг в предварително загрята фурна на 200 С за 20 мин.

Храна за душата - 26.11.2018
"Храна за душата" - 26.11.2018

РЕКЛАМА