РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат три кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Супа топчета

Необходими продукти:

Кайма - 300 г (смес)

Моркови - 2 бр.

Лук – 1 глава

Телешки бульон - 500 мл

Елда - 100 гр

Брашно - 100 г

Магданоз – 10 г

Девисил – 10 г (прясна)

Мащерка – 10 г (прясна)

Олио

Сол

Черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете лука и морковите на кубчета. Задушете ги в подходящ съд със загрята мазнина. Изсипете бульона към тях. Овкусете каймата със сол и черен пипер. Оформете малки топчета и ги оваляйте в брашно. След това ги пуснете в съда със зеленчуците и бульона. Когато бульонът заври, добавете елдата. Овкусете пак със сол и черен пипер. Изчакайте топчетата и елдата да се приготвят. На финала нарежете и добавете зелени подправки като магданоз, девисил или мащерка. И сервирайте.

Ризото с гъби и спанак

Необходими продукти:

Ориз - 200 г

Лук - 1 глава

Чесън – 2-3 скилидки

Бульон - 1 л (зеленчуков)

Кралска печурка - 100 г

Кладница - 100 г

Спанак - 80 г

Заквасена сметана - 30 г

Крема сирене - 30 г

Копър – 10 г

Магданоз – 10 г

Мащерка – 10 г

Пармезан - 30 г

Сол

Олио

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно лука и чесъна. Задушете ги в загрят тиган с мазнина и посолете. Когато станат прозрачни, добавете ориза. Готвим, докато оризът стане стъклен. Добавете постепенно бульона, докато оризът поеме цялото количество. Нарежете гъбите, загрейте мазнина в друг съд и ги сотирайте. Наситнете копъра, магданоза и мащерката и ги добавете към гъбите. Посолете.

Сложете ориза към гъбите и добавете спанака. Смесете крема сиренето и заквасената сметана и ги добавете към ориза и спанака. На финала сложете и 1 с.л. пармезан.

​ Кисели краставички


Необходими продукти:

Краставици – 1 кг

Целина – 1 глава

Моркови – 3-4

Копър – 1-2 бр. (цвят)

Чесън – 1 глава

Оцет – 100 мл

Захар – 2 с.л.

Мед – 50 мл

Бахар – 10 г

Черен пипер – 10 г (зърна)

Черен пипер

Сол

Начин на приготвяне:

За марината налейте в един съд оцета, 2 с.л. захар, 2 с.л. мед и 300 мл вода. Сместа трябва да кипне. Нарежете морковите и целината. Почистете краставиците и започнете да редите зеленчуците в подходящи буркани. Добавете към тях бахар, зърна черен пипер, скилидки чесън и цвета от копър.

Залейте с вече готовата марина до ръба на винта на буркана. Затворете веднага и сложете бурканите във вряща вода за 10 минути, за да се стерилизират.

Храна за душата - 26.09.2018
"Храна за душата" - 26.09.2018

РЕКЛАМА