РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат три кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Кокосова супа с нудли и скариди

Необходими продукти:

Кокосова сметана – 200 мл
Спанак – 100 г
Оризови нудли – 1 пакет
Скариди – 6 бр.
Чесън – 2-3 скилидки
Джинджифил – 30 г (корен)
Червен чушка – 1 бр.
Люта чушка – 1 бр.
Магданоз – 30 г
Кориандър – 10 г
Пържени фъстъци - 50 г
Лимонова трева – 10 г

Начин на приготвяне:

В загрят съд с мазнина задушаваме нарязаните на ситно корен джинджифил, чесън, червена чушка, люта чушка, дръжките на магданоз и кориандър. Смачкваме и нарязваме на едро лимоновата трева и я добавяме към останалите продукти в съда. Когато всичко омекне и пусне ароматите си, сложете сместа в блeндер. Добавете суровия спанак и кокосовата сметана и блендирайте. Изсипете супата в подходящ съд, добавете малко вода и сложете оризовите спагети да се сварят. След това изчистете добре скаридите и ги сложете накрая да се сготвят само за 2-3 минути.

Поднесете с нарязани на ситно пресен кориандър и пържени фъстъци.

Глазирано свинско с броколи

Необходими продукти:

За глазурата:

Мед – 2-3 с.л.
Горчица едрозърнеста – 1 с.л.
Сладко чили – 1 с.л.
Зелено къри – 1 ч.л.
Лайм – 1 бр.
Сол
Зехтин

За свинското:

Свински врат - 500 г
Лук – 1 глава
Чесън – 2-3 скилидки
Олио
Сол

За гарнитурата:

Броколи – 200-300 г
Семена от фенел – 10-15 г
Сусам – 10-15 г
Сол
Олио

Начин на приготвяне:

За глазурата:

Смесете в един съд мед, горчица, зелено къри, сладко чили. Овкусете със сол, сока от половин лайм, малко зехтин и разбъркайте.

За свинското:

Нарежете свинското на тънки ивици, овкусете го със сол и го запържете в силно загрята мазнина. Добавете към него нарязани лук и чесън и когато те омекнат, залейте с готовата глазура. Оставете ястието да се задуши за няколко минути.

За гарнитурата:

В загрят сух тиган сложете семената от фенел и след като се запекат, добавете мазнина и розите от броколи. Овкусете с щипка сол и черен сусам. Гответе за кратко броколите, за да останат хрупкави отвътре.

Сервирайте глазираното свинско с готовите броколи.

Мъфини с глазура

Необходими продукти:

За базата:

Брашно – 200 г

Захар – 100 г

Шамфъстък – 50 г

Яйце – 1 бр.

Кисело мляко – 200 г

Сода бикарбонат – 1 ч.л.

Олио – 50 мл

За глазурата:

Заквасена сметана – 200 г

Пудра захар – 50 г

Шоколад – 50 г

За базата:

В подходящ съд смесете брашното, захарта и натрошените ядки.

В друг сложете киселото мляко и содата и изчакайте 2-3 минути тя да се активира. След това добавете олио и едно яйце. Разбийте сместа.

Постепенно обединете сухата и течната смес. След това напълнете формичките за мъфини, но не до горе. Печете на 190 градуса за 15-20 минути.

За глазурата:

Смесете заквасената сметана с пудра захар и настъргания черен шоколад. Добавете и кори от лайма. Напълнете в пош и декорирайте вече готовите мъфини. На финала поръсете с какао, с останалата кора от лайм и прясна мента.

Храна за душата - 25.09.2018
"Храна за душата" - 25.09.2018

РЕКЛАМА