РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат още кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Кроасани от бутер тесто с аспержи и чедър

Необходими продукти:

Бутер тесто - 1 пакет

Аспержи - 10-12 бр.

Сирене Чедър - 150 г

Горчица - 2 с.л.

Мак - за поръсване

Яйца - 2 бр.

Начин на приготвяне:

Почистете аспержите, премахнете неядливата бяла част от стръковете и обелете. Отделете жълтъка на едно яйце. Настържете сиренето чедър. Разделете бутертестото на два равни правоъгълника и нарежете всеки на еднакви триъгълници. Намажете с горчица. Поръсете с чедър. Поставете аспержа в широката част на всеки триъгълник и навийте на руло към тясната. Намажете всеки кроасан с жълтък и поръсете с масово семе. Изпечете кроасаните в предварително загрята фурна.

Пикантен бекон

Необходими продукти:

Свински гърди - 500 г

Мед - 2 с.л.

Соев сос - 50 мл.

Пушен червен пипер - 1 с.л.

Чесън на прах - 1 ч.л.

Люто чили флейкове - 1 ч.л.

Чубрица - 1 ч.л.

Сладък червен пипер - 1 ч.л.

Черен пипер - 1/2 ч.л.

Сол

Начин на приготвяне:

В купа смесете чесъна на прах, лютото чили, сладкия червен пипер, пушения червен пипер, чубрицата и солта. Разбъркайте микса от сухи подправки.

Нарежете свинския бекон на парченца. Овкусете ги със сол и черен пипер. Добавете соевия сос, меда и 2 с.л. зехтин и разбъркайте, за да разнесете добре по парченцата свинско. Изпържете в силно нагорещен тиган докато бекона не придобие карамелен цвят. Прехвърлете горещите пръжки в купата с пикантния микс от подправки и оваляйте добре.

Печени ябълки с хрупкаво капаче

Необходими продукти:

Ябълки - 7-8 бр.

Масло - 80 г

Кафява захар - 200 г

Ром - 50 мл

Сушени плодове и ядки - 50 г (кайсии, сини сливи, орехи)

За хрупкавото капаче:

Пълнозърнесто брашно - 100 г

Овесени ядки - 100 г

Кафява захар - 70 г

Масло - 100 г

Кондензирано мляко - 300 г (1 консерва)

Начин на приготвяне:

Отрежете капачетата на 5 от ябълките и ги издълбайте. Подредете ги в съда за печене върху лист хартия. Останалите 2-3 ябълки обелете и нарежете на ситно за пълнежа. Сложете кафявата захар и маслото в загрят дълбок съд, добавете 1/2 ч.ч. вода и прибавете нарязаните ябълки. Задушете. Нарежете сушените плодове и ядките и добавете в съда. Добавете ром към сместа на котлона. Оставете за няколко минути острият аромат на алкохола да се изпари и ябълките да омекнат. Докато всичко на котлона се задушава, пригответе сместа за капачето. В купа смесете пълнозърнестото брашно, овесените ядки, кафявата захар и мекото масло. Размесете добре с ръце до получаването на едри маслени трохи, оформете капачета, с които ще покриете ябълките.

Напълнете издълбаните ябълки с топлата смес и поставете капачетата. Ако ви остане плънка, разпределете я между плодовете в тавата. Изпечете ябълките в предварително загрята фурна на 200 С за 20-25 минути или докато капачетата придобият златист цвят.

Залейте изпечените ябълки с кондензирано мляко и сервирайте.

Печени ябълки с хрупкаво капаче, кроасани с аспержи и чедър и пикантен бекон
"Храна за душата" - 22.11.2018

РЕКЛАМА