РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат още кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Банички с картофи и грах

Необходими продукти:

Фини точени кори за баница - 1 пакет

Картофи - 300 г (сварени)

Грах консервиран - 150 г

Джинджифил корен - 20 г

Чесън - 2 скилидки

Лимон - 1 бр.

Куркума - 1/2 ч.л.

Къри - 1/2 ч.л.

Кимион на зърна - 1/2 ч.л.

Черен пипер на зърна - 1/2 ч.л.

Кардамон на прах - 1/2 ч.л.

Магданоз - 1/2 връзка

Сусам - за поръсване

Зехтин - 1 с. л.

Сол

Начин на приготвяне:

Запечете зърната черен пипер и кимион в сух тиган, за да отключите ароматите им. Прехвърлете запечените подправки в саханче и счукайте.

Нарежете лука и чесъна наситно. Добавете щипка сол при чесъна и намачкайте на паста. С острието на ножа.Задушете в дълбок съд. Обелете и настържете корена от джинджифил и го добавете към лука и чесъна.

Добавете граха и нарязаните на кубчета сварени картофи. Овкусете сместа с къри, куркума и кардамон на прах. Добавете и микса от саханчето. Наситнете магданоза и прибавете. Посолете сместа, разбъркайте и свалете от котлона. Навийте баничките на рула като поставите от картофената плънка във всяко от тях. Намажете всяко руло със зехтин и поръсете със сусам. Изпечете на 200 С за 30 мин.

Ориз с бял боб и домати

Необходими продукти:

Ориз (бисерен) - 200 г

Зеленчуков бульон - 600 мл

Магданоз - 1 връзка

Спанак бейби - 200 г

Бял боб - 1 бурканче

Домати - 2 бр.

Сушени домати - 100 г

Доматено пюре - 2 с.л.

Джоджен - 1/2 ч.л.

Чублица - 1/2 ч.л.

Сол

Черен пипер

Олио

Начин на приготвяне:

Нарежете ситно лука и чесъна и ги задушете в дълбок съд. Когато зеленчуците в тигана омекнат, добавете сушените домати, нарязани на лентички. Сипете ориза и запържете зрънцата докато станат прозрачни. Добавете пресните домати в тигана и разбъркайте сместа добре. Сложете доматеното пюре и зеленчуковия бульон. Когато сместа заври добавете белия боб и спанака и оставете ястието да се сготви, докато оризът поеме цялата течност.

Греяно вино с коледен аромат

Необходими продукти:

Червено вино - 1 л

Портокали - 2 бр.

Ябълки зелени - 2 бр.

Канела - 1 пръчка

Карамфил - 6 бр.

Звезден анасон - 3 бр.

Сайдер (ябълков) - 330 мл (1 бутилка)

Мед - 2 с.л.

Начин на приготвяне:

Загрейте червеното вино в дълбок съд на котлона. Добавете меда. Овкусете виното с пръчки канела, звезден анасон и зрънца карамфил.

Нарежете портокалите и ябълките на полумесеци. Когато виното с подправките заври, прибавете ябълковия сайдер и плодовете. Разбъркайте и оставете на котлона за още 2-3 мин. Прехвърлете ароматното греяно вино в кана.

Храна за душата - 21.11.2018
"Храна за душата" - 21.11.2018

РЕКЛАМА