РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат три кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Супа от леща

Необходими продукти:

Леща - 200 г
Червени картофи - 2 бр.
Тиквичка - 1 бр.
Лук - 1 глава
Чесън - 2 скилидки
Чери домати - 150 г
Спанак - 100 г
Зеленчуков бульон - 500 мл
Босилек - 10 г

Начин на приготвяне:

Сложете лещата да се вари. Нарежете на кубчета тиквичката и червените картофи. Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в загрят тиган. Когато омекнат, добавете картофите в тигана. Посолете сместа. Сипете зеленчуковия бульон и оставете сместа да заври. Отцедете сварената леща и я прибавете в тигана. Добавете и тиквичката. Отново овкусете със сол и черен пипер. Прибавете листата пресен спанак и разбъркайте. Нарежете чери доматите на четвъртинки и ги добавете в тигана малко преди да свалите от огъня. На финала поръсете с нарязани на ситно магданоз и пресен босилек.

Кебапчета с домашен айвар

Необходими продукти:
За кебапчетата:

Телешка кайма – 300 г
Кимион на прах
Сминдух на прах
Магданоз – 20 г
Краве сирене – 100 гр
Черен пипер
Сол
За айвара:
Патладжан – 1 бр.
Червени чушки (капия) – 3-4 бр.
Чесън – 2 скилидки
Лук – 1 глава
Сол
Черен пипер
Ябълков оцет

Начин на приготвяне:

За айвара обелете и нарежете патладжана на филийки. Запържете го в загрят тиган със зехтин. Почистете червените капии от дръжките и семките, нарежете ги на парчета и прибавете в тигана. Нарежете на ситно скилидка чесън и глава лук и добавете при зеленчуците. Оставете сместа да се задуши. Когато зеленчуците омекнат, добавете 1 с.л. ябълков оцет. Овкусете със сол и черен пипер. Когато острият мирис от оцета се изпари, свалете сместа от котлона и прехвърлете в пасатор. Пасирайте айвара на едро пюре.
Овкусете телешката кайма с кимион, сминдух, сол и черен пипер. Оформете кебапчетата. Запечете ги в силно загрят грил тиган. Запечатайте ги добре от всички страни.

Сервирайте кебапчетата и гарнирайте с топлия айвар и натрошено краве сирене.

Мармалад от тиква

Необходими продукти:

Тиква цигулка - около 1.2 кг
Портокали - 2 бр.
Лимони - 2 бр.
Захар - 700 г
Портокалов сок - 200 мл
Вода - 100 мл
Шушулка ванилия - 1 бр.


Начин на приготвяне:

Обелете и настържете тиквата. Отделете кората на портокалите и отделете филенцата плод.
Нарежете кората и на лимоните. Поставете тиквата в дълбок съд на котлона. Добавете захарта и водата и разбъркайте. Разполовете шушулката ванилия, отделете семената и ги добавете към тиквата. Пуснете и шушулката в съда за допълнителен аромат. Прибавете канелата, портокаловия сок, парченцата портокал и корите на цитрусите. Разбъркайте всичко и оставете сместа да се сгъсти. Пресипете готовия тиквен мармалад в бурканчета.

Храна за душата - 2.10.2018
"Храна за душата" - 02.10.2018

РЕКЛАМА