РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат още кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Крекери със сусам

Необходими продукти:

Бяло брашно - 1 ч.ч.

Пълнозърнесто брашно - 135 г

Бял сусам - 2 с.л.

Черен сусам - 2 с.л.

Риган . 1 с.л.

Зехтин - 0.25 ч.л.

Сол - 1 ч.л.

Сусамово олио - 3 с.л.

Вода - 0.5 ч.ч.

За маслиновата паста:

Маслини - 200 г

Чесън- 2 скилидки

Мащерка - 1/2 ч.л.

Лимон - 1 бр.

Начин на приготвяне:

Смесете бялото и пълнозърнестото брашно в купа заедно с белия и черния сусам. Добавете риган и сол. В друг съд сипете водата, зехтина и сусамовото олио. Обединете двете смеси. Омесете до гладко и еластично тесто. Разпределете тестото на 4 равни части и разточете всяка на тънък лист. Нарежете на правоъгълници или в желани от вас форми и подредете в тава върху лист хартия за печене. Намажете крекерите със зехтин и изпечете във предварително загрята на 180 С фурна за 7-8 минути. Пригответе паста, с която да гарнирате крекерите като смесите маслините с чесъна, мащерката и щедро количество зехтин. Пасирайте сместа и сервирайте пастата в купичка.

Тарт със сирене, домати и босилек

Необходими продукти:

За тестото:

Брашно - 200 г

Масло - 100 г

Яйце - 1 бр.

Сол

За плънката:

Домати - 10 бр.

Зехтин - 2 с.л.

Захар- 1 ч.л.

Сол

Черен пипер

Масло - 30 г

Лук - 1 глава

Яйца - 2 бр.

Сметана - 200 мл

Босилек

Сирене чедър - 150 г

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на тестото като смесите брашното и маслото в купа. Размачкайте с ръце, за да смесите. Добавете яйцето и омесете. При необходимост охладете тестото за кратко. Разточете на тънка кръгла кора и покрийте с нея съда за тарта. Притиснете по стените и ръбчетата и отстранете излишното количесто, което излиза навън. Поръсете с брашно, направете дупчици по кората с вилица, за да не се образумат балони въздух. Изсипете суров боб върху кората за тежест и изпечете за 15 минути на 180 С.

Нарежете лука и го задушете в бучка масло. Настържете сиренето Чедър. Счупете двете яйца в купа и ги разбийте. Добавете към тях готварската сметана и задушения лук. Настържете сиренето Чедър и прибавете. Завършете плънката с накълцани ситно свежи листа босилек. Нарежете доматите на дебели шайби. Запържете ги за кратко в тигана заедно с бучка масло, риган, щипка захар и сол. Отделете люспите.

Излейте сметановата плънка в изпечения тарт. Отгоре подредете шайбите домати. Върнете тарта във фурната на 180 С за още 15 минути.

Курабийки с бадеми и мастика

Необходими продукти:

Брашно - 300 г

Масло - 250 г

Бадеми - 150 г

Мед - 2 с.л.

Ликьор “Мастиха” - 75 мл

Ванилия - 1 шушулка

Лимон - 1 бр.

Начин на приготвяне:

Накълцайте бадемите нафситно. Смесете ги в съд с брашното и пудрата захар.

В друга купа разбийте маслото с меда и семената на ванилията. Добавете нарязана на ситно кората от лимона и налейте мастиката. Обединете двете смеси и оформете меко тесто.

Оформете курабийките като взимате количества с големината на орех. Поставете ги в тавичка и ги притиснете с палец, за да оформите традиционната за тези сладки вдлъбнатинка. Изпечете в предварително загрята фурна на 165 С за 18-20 мин.

Оваляйте готовите курабии в пудра захар и сервирайте.

Храна за душата - 20.11.2018
"Храна за душата" - 20.11.2018

РЕКЛАМА