РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат три кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Топла бобена салата

Необходими продукти:

Червен боб – 1 консерва
Червен лук – 1 глава
Сушени домати – 50 гр.
Червена чушка – 1 бр.
Кисели краставци – 5-6 бр.
Лимон – 1 бр.
Черен пипер
Пресен босилек
Девисил
Зехтин
Олио

Начин на приготвяне:

Нарежете чесъна и лука на ситно и ги задушете в загрят тиган с олио. След като омекнат добавете трите вида боб от консерва и разбъркайте като намачкате леко бобчетата.

В една купа смесете нарязаните кисели краставици, червения лук, сушените домати и червената чушка. Овкусете ги с пресен девисил, зехтин, сол и сока от един лимон. Изсипете вътре готовия боб и разбъркайте. Вашата салата е готова за сервиране.

Домашна наденица от пилешко месо с крем от целина

Необходими продукти:

Пилешки гърди - 600 гр
Краве масло – 80 гр
Гъби - 100 гр
Чесън – 2-3 скилидки
Готварска сметана – 350 мл.
Нишесте - 30 г
Яйца - 2 бр.
Коняк - 30 мл
Целина глава - 300 г
Лимон - 1 бр.
Сол
Олио
Зехтин

Начин на приготвяне:

За надениците:

Загрейте в съд мазнина и задушете нарязани на ситно гъби и чесън. Овкусете ги с розмарин.

Изчистете гърдите от ципите и ги сложете в блендер. Добавете маслото и 200 мл от готварската сметана и блендирайте. След това овкусете със сол и черен пипер. Когато сместа е вече достатъчно хомогенна, добавете и белтъка от едно яйце. Разбъркайте добре сместа. Добавете и задушените гъби и чесън.

Оформете надениците с помощта на кухненско фолио и ги сгответе във вряща вода за 8-10 минути.

За крема от целина:

В друг съд със загрята мазнина задушете нарязаната на кубчета целина. Добавете 150 мл готварска сметана и оставете продуктите да поврат за кратко. След това овкусете със сол и пасирайте крема.

Нарежете наденицата, сервирайте я върху канапе от крема с целина и залейте с 1 с.л. зехтин.

Бърза лютеница

Необходими продукти:

Домата – 3-4 бр.
Чушки – 6-7 бр.
Лук – 2 глави
Чесън – 1 глава
Захар – 3 с.л.
Розмарин – 20 г
Сол
Зехтин

Начин на приготвяне:

В една тава сложете разполовена глава чесън, две глави лук, чушките и доматите. Овкусете ги с ромзарин, сол и зехтин. Изпечете на 180 градуса за 20 минути. След това обелете и отцедете зеленчуците, овкусете ги със захар, сол и още зехтин и пасирайте. И вашата лютеница е готова.

Храна за душата - 19.09.2018
"Храна за душата" - 19.09.2018

РЕКЛАМА