РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат три кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Крем супа от земна ябълка

Необходими продукти:

Земна ябълка - 300 г

Лимон - 1 бр.

Лук бял - 1 глава

Зесън – 2-3 скилидки

Зелена ябълка - 1 бр.

Портокал - 1 бр.

Готварска сметана -120 мл

Прясно мляко 120 мл

Заквасена сметана - 50 гр

Бадем суров - 50 гр

Семена от резене

Семена от кимион

Зехтин

Сол

Канела

Начин на приготвяне:

Загрейте 2 с.л. олио в подходящ съд и запържете нарязаните на ситно лук и чесън. След това добавете и земната ябълка на кубчета. Овкусете със сол и добавете прясното мляко, сметаната и оставете сместа да поври на умерен огън. На финала изстискайте сока от 1 портокал и 1 лимон. След това пасирайте готовата супа.

Обелете 1 ябълка и я нарежете на полумесеци, изпечете я в сух тиган.

В подходящ съд сложете семената резене, семената кимион, бадемите и смелете всичко. Овкусете с канела и 1-2 листенца мента.

Сервирайте супата като добавите запечената ябълка и топинга от семена и ядки отгоре.

Яйца по панагюрски с червено вино

Необходими продукти:

Яйца – 3 бр.

Кисело мляко - 1 кофичка

Червено вино – 300 мл

Захар – 1 с.л.

Масло - 150 г

Краве сирене -200 гр

Чесън – 2-3 скилидки

Пушен червен пипер

Сол

Олио

Начин на приготвяне:

Налейте виното в загрят съд да заври. Сложете захар, за да омекотите киселинността му. Развихрете виното, за да забулите яйцата по-лесно. Изсипете ги в съда и ги поливайте с течността, за да се сготвят равномерно.

В купа смесете нарязаните на ситно копър, магданоз и чесън. Добавете към тях киселото мляко и овкусете със щипка сол.

В загрят тиган разтопете бучка масло и добавете пушен червен пипер.

Сервирайте забулените яйца с овкусеното кисело мляко и със запърженото масло. Гарнирайте с натрошено сирене.

Сладко от люти чушки

Необходими продукти:

Зелени люти чушки – 500 г

Ябълки- 2 бр.

Захар - 4 ч.ч.

Винен оцет - 1 ч.ч

Лимон - 1 бр.

Портокал – 1 бр.

Лимонена киселина/ лимонтузу – 1 пакетче

Сол

Начин на приготвяне:

Разполовете чушките и ги изчистете от семките. Сложете ги във вряща вода да се освободят от острата лютивина. Сменете водата около 5 пъти. След това отцедете чушките и ги върнете обратно в съда, покрийте ги с вода, добавете обелените и нарязани ябълки и захарта. За да консервирате сладкото, добавете 1 ч. л. лимонтузу. Накрая добавете корите от лимона и портокала и изстискайте сока им вътре. Оставете сладкото да се сгъсти.

Сервирайте сладкото в подходящ съд.

Храна за душата - 18.08.2018
"Храна за душата" - 18.09.2018

РЕКЛАМА