РЕКЛАМА


Салата Винегрет

Необходими продукти:

Червено цвекло - 1 глава

Дюля - 1 бр.

Моркови - 2 бр.

Червено зеле - 1 малка глава

Лимон - 1 бр.

Зехтин - 3-4с.л.

Морска сол - 1 ч.л.

Заквасена сметана - 50 г

Копър - 1 връзка

Начин на приготвяне:

Обелете едра глава червено цвекло и я настържете на едро ренде. Обелете и настържете по същия начин два моркова. Почистете добре дюлята и настържете и нея. Нарежете червеното зеле на тънки ивици. Посолете го и го намачкайте с ръце, за да поомекне. Поставете всички продукти в дълбока купа. Наситнете и прибавете няколко стръка копър. Посолете, изстискайте сока от половин лимон и добавете зехтин. Сервирайте салатата гарнирана с лъжица заквасена сметана, стръкчета копър и натрошени орехови ядки.

Телешко с дюли

Необходими продукти:

Телешко месо - 500 г

Дюли - 2-3 бр.

Червен лук - 1 глава

Чесън - 2-3 скилидки

Орехи - 100 г

Моркови - 2-3 бр.

Канела - 1/2 ч.л.

Мед - 2 с.л.

Зехтин - 2-3 с.л.

Начин на приготвяне:

Подправете телешките котлети със сол и черен пипер. Загрейте зехтин в дълбок съд. Оваляйте леко пържолките в брашно. Запържете ги в загрятата мазнина от двете страни, докато станат златисти. Нарежете морковите на кръгчета. Почистете дюлите и нарежете на уеджиси. Извадете месото от мазнината и поставете в чиния. Прехвърлете морковите и дюлите в съда на котлона и запържете в мазнината от месото. Нарежете две глави червен лук на полумесеци и няколко скилидки чесън на ситно. Задушете ги в съда с морковите и дюлята. Добавете няколко цели стръкчетата прясна мащерка. Подправете с щипка канела и добавете чаена лъжичка мед. Разбъркайте и оставете всички продукти да се задушат добре. По желание направете ястието по пикантно с четвърт чаена лъжичка лют пипер. Накълцайте шепа орехи на едро и прибавете. Залейте с 250 мл телешки бульон, усилете котлона и изчакайте да заври. Когато заври върнете телешките котлети отново в съда, долейте още една чаша бульон и прехвърлете ястието във фурната на 200 С за 20-25 минути.

Мащерка - 2 стръка

Черен пипер

Сол

Телешко с дюли и салата Винегрет
"Храна за душата" - 19.02.2019

РЕКЛАМА