РЕКЛАМА


В този брой на предаването ще видите:

Картофена салата със сметана и бекон

Необходими продукти:

Картофи (сварени) - 500 г
Бекон - 100 г
Пресен лук - 2 стръка
Хлебни трохи - 50 г
Заквасена сметана - 125 г
Цедено кисело мляко - 125 г
Кисели краставички - 3-4 бр.
Мащерка - 1-2 стръкчета
Сол
Черен пипер
Олио

Начин на приготвяне:
Смесете в купа заквасената сметана и цеденото кисело мляко. Овкусете със сол, зехтин и оцет. Нарежете киселите краставички и добавете в купата. Нарежете картофите на по-едри кубчета. Добавете и тях в сметановия дресинг. Объркйте всички съставки добре. Нарежете на ситно бялата част на пресния лук и прибавете в салатата.
Нарежете бекона на тънки парченца. Запържете в сух тиган. Когато беконът стане хрупкав, добавете в тигана и хлебните трохи. Добавете и листенцата мащерка. Когато трохите добият златист цвят, отстранете от котона. Сипете половината от бекона с хлебни трохи в салата и разбъркайте. Нарежете на ситно перата на пресния лук и добавете към другата половина от бекона с хлебни трохи. Поръсете салатата и сервирайте.

Печено пиле с бира и зеленчуци

Необходими продукти:
За пилето:
Пиле - 1 бр.
Бира в бутилка - 330 мл
Масло - 125 г
Червен пипер - 2 с.л.
Чубрица - 1 ч.л.
Сол
Черен пипер
За зеленчуци:
Целина - 1 глава
Моркови - 2 бр.
Праз лук - 2 стръка
Лук - 1 глава
Чесън - 2 скилидки
Лимон - 1 бр.
Мед - 2 с.л.
Мащерка - 1 ч.л.
Кимион - 1/2 ч.л.
Босилек - 1 ч.л.
Зехтин
Сол

Начин на приготвяне:
Размачкайте маслото в купа. Добавете червения пипер и чубрицата. Овкусете със сол и черен пипер и объркайте добре. Посолете пилето и отвътре. Поставете пресни стръкчета мащерка. Намажете пилето обилно с овкусеното масло и втрийте добре. Отворете бирата и нанижете пилето на бутилката. Натиснете добре. Поставете в тава пилето изправено. Изпечете на 180 С за 45-50 мин. като периодично обливате със соса, който пада в тавата.
За гарнитурата:
Нарежете лука на четвъртини. Нарежете и морковите, праза и целината на едри парчета и задушете в загрят тиган. Добавете нарязан на ситно чесън. Овкусете с мащерка, кимион и босилек Добавете меда и карамелизирайте зеленчуците.. Изстискайте сока от един лимон.
Гарнирайте изпеченото пиле с медените зеленчуци.

Яйчен ликьор

Необходими продукти:
Яйца - 10 бр.
Ванилова шушулка - 1 бр.
Захар - 1 ч.ч и половина
Сладкарска сметана - 1 ч.ч.
Кондензирано мляко - 1 кенче
Бял ром - 1 ч.ч.
Сол

Начин на приготвяне:
Отделете белтъците от жълтъците на яйцата в две купи. Добавете щипка сол към белтъците. Разбийте на стегната пяна и оставете настрани.
Отделете семената на шушулката ванилия. Към жълтъците добавете захарта и семената на ванилията. Разбийте с миксер на висока скорост в продължение на 7-8 минути, докато захарта се разтвори напълно. Яйчената смес трябва да стане пухкава и хомогенна.
Добавете сметаната на тънка струя при непрекъснато разбъркване. След това изсипете и кондензираното мляко, накрая белия ром и разбъркайте. Сервирайте във висока чаша, поставете отгоре от белтъчната пяна и я обгорете с горелка за по-ефектен вид. Съхранявайте яйчения ликьор в хладилник.

Бързо, лесно, вкусно: Храна за душата - 18.12.2018
"Храна за душата" - 18.12.2018

РЕКЛАМА