РЕКЛАМА


Лучена супа с бяло вино и сирене

Необходими продукти:

Лук - 3-4 глави

Чесън - 2 скилидки

Зехтин - 2-3 с.л.

Масло - 50 г

Брашно - 1-2 с.л.

Кафява захар - 2 с.л.

Бяло вино - 150 мл

Телешки бульон - 1 л

Мащерка - 2 стръка

Сирене Грюер (или друго сирене) - 150 г

Багета/питка - 1 бр.

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на едри полумесеци. Загрейте зехтин и бучка масло в дълбок съд на котлона и поставете лука да се задушава. Добавете кафявата захар и разбъркайте. Оставете лука да омекне и да се карамелизира на умерен огън за няколко минути като бъркате през цялото време. Отделете листенцата на стръкчетата мащерка. Накълцайте ги на ситно и прибавете към лука. Нарежете пълнозърнеста багета на филийки. Настържете швейцарското сирене или кашкавал и разпределете върху филийките. Подредете в тавичка и изпечете във фурната. Подправете карамелизирания лук със сол и черен пипер. Нарежете скилидките чесън на ситно и прибавете. Добавете супена лъжица брашно и разбъркайте добре, за да не се образуват бучки. Залейте с литър зеленчуков бульон и добавете чаена чашка бяло вино. Намалете котлона и гответе супата за още половин час. Сервирайте френската лучена супа гарнирана със запечените филийки със сирене.

Сладкиш “Чорлавата Кейт” с карамелен сос

Необходими продукти:

Масло - 150 г

Захар - 100 г

Яйца - 3бр.

Брашно - 200 г

Какао - 3 с.л.

Лешници - 150 г

Шоколад - 100 г (моля да е блокче)

За карамеления сос:

Кафява захар “Демерара” - 100 г

Масло - 60 г

Животинска сметана - 120 мл

Сол - 1 щипка

Начин на приготвяне:

Поставете в дълбок съд мекото масло и захарта. Разбийте с миксер до получаване на светъл и пухкав крем. Започнете да добавяте яйцата едно по едно като разбивате след всяко. Разтопете блокче натурален шоколад на водна баня или в микровълнова фурна. Добавете какаото на прах в базата за сладкиша и разбъркайте. Започнете да добавяте постепенно брашното при непрекъснато разбиване. Охладете разтопения шоколад леко и го сипете в сместа. Оставете базата за сладкиша на страни и се заемете със карамеления сос.

Смесете в съд на котлона кафявата захар и маслото. Оставете захарта да се карамелизира без да бъркате. Когато карамелът добие желания цвят, дръпнете от котлона, сипете на тънка струя сметаната и бъркайте докато се хомогенизира напълно. Върнете соса на котлона за минута, свалете и охладете за кратко.

Поставете лист хартия за печене във формата. Сипете половината от базата за сладкиша. Отгоре разпределете суровите лешници. Залейте с карамеления сос и сипете втората половина от шоколадовата база. Заравнете и поставете в предварително загрята на 180 С фурна за 25-30 минути.


Лучена супа с бяло вино и сирене и сладкиш “Чорлавата Кейт” с карамелен сос
"Храна за душата" - 18.02.2019

РЕКЛАМА