РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат три сладки изкушения, които да добавите в тефтера си.

Крем супа от цвекло и тиква

Необходими продукти:

Тиква - 300 г

Цвекло - 2 глави

Лук - 1/2 глава

Индийско орехче - 1/2 ч.л.

Зеленчуков бульон - 500 мл

Заквасена сметана - 50 мл

Готварска сметана - 50 мл

Розмарин - 2-3 стръка

Мащерка - 2-3 стръка

Магданоз - 3 стръка

Масло - 30 г

Сол

Черен пипер


Начин на приготвяне:

Нарeжете тиквата и цвеклото на малки кубчета. Задушете ги в тиган с масло.

Нарежете ситно лука и прибавете в тигана. Настържете индийско орехче директно в сместа. Овкусете със стръкчета розмарин, мащерка, сол и черен пипер.

Когато зеленчуците омекнат, прибавете зеленчуковия бульон и оставете супата да поври. В купичка смесете заквасената и готварската сметана. Овкусете със сол.

Нарежете наситно див лук и магданоз. Пасирайте готовата супа.

Сервирайте супата гарнирана със сметановата смес и поръсена с пресните подправки.



Свинско с фенел и бърз гъбен сос

Необходими продукти:

Свински врат - 300 г

Фенел - 1 глава

Масло - 100 г

Готварска сметана - 250 мл

Гъби - 6-7 бр.

Чесън - 2 скилидки

Магданоз - 3 стръка

Риган

Мащерка

Кимион

Олио

Захар

Сол

Черен пипер


Начин на приготвяне:

Нарежете свинския врат на пържоли. Обелете и нарежете гъбите на филийки.

Загрейте бучка масло в тигана заедно с малко олио.

Пуснете скилидка чесън в мазнината. Овкусете пържолите със сол и черен пипер и ги запържете в тигана.

Извадете пържолите малко преди да бъдат напълно готови и сложете нарязаното на филийки резене в тигана.

Добавете кимион, наситнена скилидка чесън, щипка захар, сол и черен пипер.


Панирани ябълки с тъмна бира

Необходими продукти:

Брашно - 250 г (плюс допълнително за овалване)

Царевично брашно - 30 г

Бакпулвер - ½ ч.л.

Захар - 6 с.л.

Канела - 2 ч.л.

Яйца - 2 бр.

Тъмна бира тип “Гинес” - 330 мл

Зелени ябълки - 2-3 бр. (около 500 г)

Олио - 1,5 л (за пържене)


Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на панировката. В купа разбийте яйцата.

Смесете бакпулвера с брашното и добавете на части при яйцата, докато се смесят напълно. Налейте тъмната бира. Добавете царевичното брашно, захарта и канелата. Консистенцията на панировката трябва да е плътна и гъста.

Обелете и почистете вътрешността на ябълките с уред, без да ги разполовявате.

Нарежете плодовете на шайби с дебелина от 1/2 сантиметър. Оваляйте ябълките първо в брашно, а след това потопете в панировката. Изпържете в силно нагорещена маслена баня.

Пригответе канелена захар и овалвайте панираните ябълки в нея веднага след като ги извадите от тигана.



Храна за душата - 15.10.2018
"Храна за душата" - 15.10.2018

РЕКЛАМА