РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат три кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Печени чушки с пармезанова бисквита и мус

Необходими продукти:

Червени чушки - 2 бр
Зелени чушки - 2 бр
Жълти чушки - 2 бр

За марината на чушките:

Копър - 10 гр
Магданоз - 10 гр
Оцет – 1 с.л.
Зехтин – 3 с.л.
Захар
Сол

За пармезановата бисквита:

Брашно – 200 гр
Пармезан – 80 гр
Краве масло – 150 гр

За муса:

Извара – 50 гр
Орехи – 20 гр
Зехтин

Начин на приготвяне:

Разполовете и изчистете чушките. След което ги сложете в подходящ съд за печене, добавете 2 с.л. зехтин и овкусете с щипка сол. Печете на 250 градуса за 15-20 минути.

За марината на чушките:

Нарежете магданоз и копър на ситно. В една купа ги смесете с 3 с.л. зехтин, 1 с.л. оцет, 1ч.л. сол и захар.

Извадете и задушете за няколко минути вече изпечените чушки. Обелете ги и ги добавете към купата с марината.

За пармезановата бисквита:

Смесете в купа 4 с.л. брашно, 2 с.л. пармезан и 100 г студено масло и омесете с ръце. От готовото тесто оформете на ръка бисквитите и ги сложете в тава върху хартия за печене. Поръсете с пармезан преди да ги вкарате във фурната за 4-5 минути на 250 градуса.

За муса:

Запечете 30 г орехи на сух тиган, после ги нарежете на ситно и ги смесете с изварата и една с.л. зехтин, разбъркайте сместа.

На финала сглобете ястието като сложите овкусените чушки, готовите пармезанови бисквити и муса от извара.

Пилешки шницел с пържени картофи и майонеза от авокадо

Необходими продукти:

Пиле - 400 г (филе)
Картофи - 2-3 бр. (червени)
Аншоа - 10 г
Каперси - 10 г
Лимон – 1 бр.
Заквасена сметана - 50 гр
Царевично брашно - 100 гр
Галета - 100 гр
Яйца - 2 бр.
Олио

За майонезата:

Авокадо - 1 бр.
Лимон – 1 бр.
Естрагон - 7-8 листа
Сол
Зехтин

Начин на приготвяне:

Нарежете картофите и ги сложете във вряща вода за няколко минути да се бланшират.

За майонезата:

Разполовете и изчистете 1 авокадо. Нарежете го и го сложете в съд, овкусете с лимон, сол, зехтин, пресен естрагон и пасирайте до гладкост.

За шницелите:

За да изтъните пилешките филета, ги разрежете на две. Овкусете ги със сол и черен пипер. Сложете ги в купа и ги омесете с 1 с.л. заквасена сметана, ситно нарязани аншоа и каперси и със сока на половин лимон.

В тиган сложете 100 мл олио да загрява. И пригответе за панирането на шницелите 3 купи: с брашно, 2 разбити яйца и галета. Оваляйте филетата първо в брашното, след това в яйцата и накрая в галетата. Пържете ги заедно с бланшираните картофи.

Сервирайте шницелите и картофите и гарнирайте с майонезата от авокадо.



Галет със смокини и маскарпоне

Необходими продукти:

Смокини - 400 г
Кафява захар – 2 с.л.

За тестото:

Брашно - 130 г
Царевично нишесте - 40 г царевично нишесте
Пудра захар - 2 с.л
Масло - 100 г

За крема:

Маскарпоне - 200 гр
Кондензирано мляко -100 гр

Начин на приготвяне:

За тестото:

Сложете в съд 4 с.л. брашно, 1 с.л. нишесте, 100 г студено масло,размесете всичко, докато получите трохи, добавете 2 с.л. пудра захар и оформете тестото на топка.

Нарежете смокините и напълнете с тях оформените галети от тестото. Поръсете ги отгоре с кафява захар. Печете на 190 градуса за 10-12 минути.

За крема:

Смесете в съд 200 г маскарпоне и 100 мл кондензирано мляко. След като ги разбиете, оставете сместа в хладилника да се охлади за няколко минути.

Готовите галети гарнирайте с охладения крем и сервирайте.

Храна за душата - 13.09.2018
"Храна за душата" - 13.09.2018

РЕКЛАМА