РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат три кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Френска лучена супа

Необходими продукти:

За супата:

Лук – 4-5 глави

Мащерка - 10 г

Дафинов лист – 10 г

Индийско орехче – 5 г

Чесън – 2-3 скилидки

Телешки бульон - 500 мл

Брашно - 100 гр

Коняк - 50 мл

Червено вино - 100 мл

Краве масло - 150 гр

Захар – 1 с.л. (кафява)

Сол

Черен пипер

Олио

За брускетите:

Сирене - 150 гр (Бри или Камембер)

Франзела - 1 бр

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на филийки. Загрейте в съд 150 г масло и 1 с.л. олио. Добавете лука и бъркайте. Овкусете с мащерка, индийско орехче, дафинов лист и две щипки сол. Продължавайте да бъркате.

Добавете 1 с.л. кафява захар, за да се карамелизира лукът.

След това сложете 50 мл коняк и изчакайте алкохолът да се изпари. Следва и 100 мл червено вино. След като алкохолът и от него се изпари, добавете в супата постепенно 100 г брашно.

На финала сложете 500 мл телешки бульон, намалете котлона и оставете супата да поври за 10-15 мин.

За брускетите:

Нарежете франзелата на филии и сложете от сиренето върху всяка. Запечете за няколко минути на 180 градуса.



Пилаф с патешко месо

Необходими продукти:

За патешкото:

Патешко – 150-200 гр (филе/магре)

Черен пипер

Сол

За пилафа:

Ориз – 200 гр

Краве масло- 100 гр

Лук - 1 глава

Чесън – 2-3 скилидки

Салвия – 5 г (градински чай)

Мащерка – 5 г

Сушени кайсии – 20 г

Стафиди – 20 г

Сушени сини сливи - 20 г

Прясна мащерка – 10 г

Градински чай – 10 г

Шафран – 5 г

Сол

Олио

Начин на приготвяне:

За патешкото магре:

Почистете патешкото магре от ципите. След това направете разрези по кожата, които да се пресичат. Овкусете месото със сол и черен пипер и го сложете в загрят сух тиган първо от към кожата. Готвим го за около 8 мин. Оставете готовото магре да отпочине за 2-3 минути, а мазнината от тигана запазете за пилафа.

За пилафа:

Сложете 100 г масло в загрят съд и съвсем малко олио. Сложете в него нарязаните на ситно лук и чесън. Овкусете със салвия, мащерка и сол. След като всичко се задуши добавете ориза и нарязаните сушени плодове. Бъркайте през цялото време. Накрая овкусете с шафран и добавете мазнината от патешкото магре.

Сервирайте като нарежете на филийки патешкото магре и добавите ориза.



Палачинкова торта

Начин на приготвяне:

За палачинките:

Разбийте в една купа 3 яйца, добавете 3 щипки захар, 300 мл прясно мляко, 100 г брашно и пакетче ванилия.

Загрейте тиган с бучка масло и пригответе 7-8 палачинки.

За крема:

Намачкайте една част от ягодите и ги смесете със заквасената сметана. След това разбийте готварската сметана и обединете двете смеси.

За декорация на тортата нарежете останалите ягоди и ги овкусете с пресен босилек и канелена захар.

Когато кремът и палачинките са готови, започнете да оформяте тортата като редувате палачинка с крем, като завършите с крем. Декорирайте тортата с овкусените ягоди.

Храна за душата - 11.09.2018
"Храна за душата" - 11.09.2018

РЕКЛАМА