РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат три кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Овчарска салата

Необходими продукти:

Краставици – 1 бр.
Розови домати – 1 бр.
Чери домати – 100 г
Маслини - 20 г
Печурки – 100 г
Праз лук – 1 стрък
Мащерка – 1-2 стръка
Лимони – 1 бр.
Яйца – 3 бр.
Магданоз – 1 връзка
Кашкавал – 50 г
Краве сирене – 50 г
Брашно - 100 г
Галета - 100 г
Олио
Черен пипер
Сол

Начин на приготвяне:

Обелете гъбите и ги нарежете на тънки филийки. Поставете ги в купа и добавете сока от половин лимон, стръкчета прясна мащерка и щипка сол. Оставете печурките да се мариноват в сместа.
Нарежете розовите домати и краставиците на малки кубчета и ги поставете в отделен съд. Нарежете на ситно и праз лука, разполовете чери доматите и прибавете. Добавете и маслините към салатата.

Поширайте яйцето в тенджера с вряща вода.
Нарежете кашкавала на квадратни парчета и пригответе в купички продуктите за панировката. Оваляйте парчетата първо в брашното, после потопете в разбито яйце и накрая оваляйте в галета.

Изпържете кашкавала в силно загрят тиган с олио, докато панировката придобие златист цвят.
Овкусете салатата със зехтин и сол и разбъркайте. Сервирайте, като оформите канапе от салатата, отгоре гарнирате с маринованите гъби, пошираното яйце и хрупкавия кашкавал. На финала натрошете плочка краве сирене.

Родопска кавърма с мляно месо

Необходими продукти:

Брашно – 2 ч.ч.
Агнешка кайма – 300 г
Домати – 2 бр.
Моркови – 2 бр.
Червена чушка – 2 бр.
Зелена чушка – 1 бр.
Манатарки – 100 г (сушени)
Чесън – 2 скилидки
Лук – 3 бр.
Яйца – 2 бр.
Кашкавал – 50 г
Доматено пюре – 2 с.л.
Зеленчуков бульон – 250 мл
Гъбен бульон - 250 мл.
Червен сладък пипер
Червен пушен пипер
Черен пипер
Дафинов лист
Олио
Сол

Начин на приготвяне:

Накиснете сушените манатарки в гореща вода и оставете за няколко минути.
Запържете агнешката кайма в загрят тиган със зехтин. Нарежете морковите, лука и чесъна. Овкусете каймата с пушен и сладък червен пипер, черен пипер и сол. Добавете нарязаните зеленчуци. Нарежете червена и зелена чушка и прибавете и тях. Добавете към сместа и накиснатите манатарки. Обелете доматите, нарежете ги на по едри парчета и сложете в тигана. Налейте първо гъбения бульон, а след това и пилешкия.
Добавете доматено пюре и оставяме сместа да поври.

За да приготвите тестото за капачето на кавърмата смесете брашното с щипка сол и започнете постепенно да прибавяте вряла вода и да омесвате. На финала добавете зехтин на тънка струя. Тестото трябва да е гладко и еластично. Оставете да почине за няколко минути и разточете от него лист с дебелина от 0.5 см. Изрежете кръг, достатъчно голям, за да покриете съда за печене на кавърмата. Добавете чубрица и дафинов лист в сместа на котлона.
Настържете кашкавала. Сипете кавърмата в подходящ съд и чукнете отгоре ѝ яйце. Поставете капачето от тесто, намажете го с разбито яйце и поръсете с настъргания кашкавал. Изпечете кавърмата на 180 С, докато капачето придобие златист цвят.

Печени круши с мед и орехи

Необходими продукти:
Круши - 4 бр.
Сушени плодове - 200 г (стафиди, боровинки)
Орехи - 50 г
Мед - 3 с.л.
Бяло вино - 150 мл




Начин на приготвяне:

Разполовете крушите и с помощта на лъжица издълбайте вътрешността им, като оформите дупчици.
Нарежете орехите на ситно. Смесете ядките с 2 с.л. мед в купа.
В тиган на котлона кипнете сухо бяло вино и добавете 1 с.л. мед. Добавете сушените плодове в тигана при виното, за да омекнат и да поемат вкуса. Когато сместа се редуцира до гъстота на сироп, свалете от котлона.
Намажете съда за печене с масло. Подредете половинките круши в тавичката за печене. Поставете от ореховата смес в дупчиците. Поръсете с канела. Залейте крушите с горещия винен сироп. Разпределете сушените плодове отгоре.
Изпечете на 200 С за 30 мин.

Храна за душата - 1.10.2018
"Храна за душата" - 01.10.2018

РЕКЛАМА