РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат три сладки изкушения, които да добавите в тефтера си.

Овесени бисквити с банан и шоколад

Необходими продукти:
Банан - 1 бр.
Брашно - 125 г
Овесени ядки - 170 г (едри)
Захар - 75 г
Кафява захар - 60 г
Шоколад - 85 г
Кокосови стърготини - 30 г
Олио - 80 мл
Ванилов екстракт -1 ч.л.
Сода бикарбонат - ½ ч.л.
Канела - ¼ ч.л.
Сол

Начин на приготвяне:
Намачкайте банана в купа. Прибавете кафявата и бялата захар. Сипете олиото и добавете чаената лъжичка екстракт от ванилия. В отделна купа смесете сухите съставки за бисквитите - овесените ядки, шоколадът, нарязан на ситни парченца, брашното, кокосовите стърготини и содата. Разбъркайте. Сипете сухата смес в купата при банана и захарта. Разбъркайте добре с дървена лъжица до получаване на гъста лепкава смес.
Поставете лист хартия за печене в тавата. Оформете топчета от сместа с помощта на лъжица и ги подредете в тавичката. Оставете по малко разстояние между тях, тъй като ще увеличат обема си.
Изпечете бисквитите на предварително загрята на 180 С градуса фурна за 12-14 минути.

Печена тиква и кореноплодни с елда

Необходими продукти:
Тиква цигулка – 500 г
Елда - 200 г
Кафява захар – 50 г
Масло – 60 г
Пащърнак – 2 бр.
Моркови – 2 бр.
Царевичен кус-кус/ елда - 200 г
Стафиди - 20 г
Къри - 1 ч.л.
Мента – 3-4 стръка
Магданоз – 3-4 стръка
Мащерка – 3-4 стръка

Начин на приготвяне:
Кипнете вода на котлона и сварете елдата. Нарежете тиквата на големи кръгли парчета.
Оваляйте я обилно в захар от двете страни и карамелизирайте в сух загрят тиган.
След като захарта карамелизира, добавете вода, за да може тиквата да се сготви. Прибавете стръкчета прясна мащерка.
Нарежете моркова, червеното цвекло и пащърнака на ситни кубчета. Задушете кореноплодните зеленчуци в отделен съд. Овкусете с прясна мащерка, къри, сол и черен пипер.
Когато водата на тиквата поизври, добавете бучка масло. Преди водата да изври напълно, добавете и стафидите, за да поемат от течността и ароматите в тигана.
Подгответе дресинга за салатата като смесите 1 част лимонов сок и 3 части зехтин. Прибавете ситно нарязани мента и магданоз и разбъркайте.
Добавете сварената елда в тигана със зеленчуците. Разбъркайте сместа и изключете котлона.
Сервирайте салатата като направите канапе от елдата с кореноплодни и поставите карамелизираната тиква върху тях. Гарнирайте я със стафидите.

Сладко от сини сливи, шоколад и лешници

Необходими продукти:
Сини сливи – 1 кг
Захар – 2 ч.ч.
Шоколад – 200 гр
Лимон – 1 бр.
Канела пръчка – 2 бр.
Карамфил – 10-12 зрънца

Начин на приготвяне:
Разполовете и почистете сините сливи от костилките. Сложете ги в горещ тиган и добавете захарта. Сипете вода в тигана. Пуснете пръчка канела и зрънцата карамфил в сместа. Оставете сладкото да поври докато се сгъсти достатъчно. Свалете от котлона, извадете пръчката канела и добавете парченцата шоколад. Разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно. Прехвърлете сладкото в бурканчета.

Храна за душата - 10.10.2018
"Храна за душата" - 10.10.2018

РЕКЛАМА