РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат три кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Крем брюле с кокосова коричка

Необходими продукти:

Сладкарска сметана - 250 мл
Прясно мляко - 75 мл
Захар - 100 г
Яйца - 3 бр.
Ванилия - 1 шушулка
Кокосови стърготини - 20 г
Шамфъстък - 50 г
Мента - 3-4 стръка

Начин на приготвяне:

За базата на крема отделете жълтъците на яйцата в купа. Разбийте ги заедно със захарта. Добавете прясното мляко и сменатата. Сложете в сместа семената от шушулка ванилия. Сипете яйчената смес във формички за крем. Подредете ги в тава и долейте вода в съда, така че да стига до половината на формичките.

Печете крем брюлетата в приготвената водна баня в предварително загрята на 120 С градуса фурна между 50 мин. и 1 час. За коричката нарежете ситно шамфъстъците. Направете ментова захар като смесите захарта с нарязана на ситно прясна мента и намачкате. Смесете с ядките, добавете кокосовите стърготини, разбъркайте всичко добре и поръсете върху готовите крем брюлета. Обгорете с горелка, докато захарта се разтопи и придобие карамелен цвят.

Стек “Антоанет”

Необходими продукти:

Свински котлети – 3 бр.
Праскови – 5 бр.
Здравец/индрише – 3-4 стръкчета
Бяло вино - 100 мл
Хлебни трохи – 50 г
Кашкавал – 100 г
Розмарин пресен – 2-3 стръка
Балсамов оцет – 30 мл
Мед – 2 с.л.
Зехтин - 2 с.л.
Черен пипер
Сол

Начин на приготвяне:

Пригответе маринатата за месото от равни количества мед, балсамов оцет и зехтин. Обезкостете свинските котлети. Овкусете със сол и черен пипер и ги потопете в маринатата.

Разполовете прасковите, без да ги белите. Отстранете костилките и нарежете на уеджиси. Запечатайте котлетите в силно загрят тиган със зехтин. Добавете парчетата праскови вътре. Налейте бялото вино. Добавете и стръкчетата индрише и розмарин. Поръсете отгоре с настърган кашкавал и хлебни трохи и поставете ястието във фурната. Печете с нагряване само отгоре на 180 С за 12-15 минути, докато хрупкавата коричка придобие златист цвят.

Таратор от авокадо и краставици с пушена сьомга

Необходими продукти:

Авокадо – 1 бр.
Краставици – 2 бр.
Пушена сьомга – 100 г - не е лошо да я сложим някъде

Маслини – 30 г (черни)
Лешници – 20 г
Заквасена сметана – 60 г
Лимон - 1 бр.
Пресен лук - 1 бр.
Копър – 4-5 стръка Магданоз – 4-5 стръка
Кориандър – 4-5 стръка
Зехтин
Сол
Черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете на едри парчета краставицата. Разполовете авокадото, отстранете костилката и прибавете месото на плода при краставицата. Сипете заквасената сметаната. Посолете и пасирайте. Добавете сок от лимон към сместа.

Пригответе топинга да супата като запечете лешниците в сух тиган. Нарежете ситно маслините. Наситнете кориандъра, магданоза, копъра и пресния лук. Гарнирайте супата с парчета пушена сьомга и поръсете топинга.

Храна за душата - 09.10.2018
"Храна за душата" - 09.10.2018

РЕКЛАМА