РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат още кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Арабски питки на тиган

Необходими продукти:

Брашно тип 500 - 2 ч.ч.

Сода за хляб - 1 ч.л.

Кисело мляко - 1 ч.ч.

Зехтин - 2 с.л.

Сол - 1 ч.л.

За пикантния зехтин:

Зехтин - 50 мл.

Лют червен пипер - 1 ч.л.

Сусам - 4 с.л.

Черен пипер

Сол

Начин на приготвяне:

Смесете киселото мляко и содата бикарбонат.Оставете настрани за 1-2 минути, докато содата се активира. Добавете щипка сол в брашното, направете кладенче и добавете киселото мляко поетапно. Налейте зехтина и започнете да омесвате тестото. Добавете още брашно, ако е необходимо. Тестото трябва да се получи гладко и еластично. Оформете топчета с големината на орех и разточете всяко на тънка питка. Изпечете питките в сух тиган от двете страни за по 2-3 минути.

Пригответе пикантен зехтин като сипете в бурканче сухо чили, сусам и добавите зехтин. Овкусете със сол и черен пипер. Разклатете бурканчето, за да смесите съставките добре. Намажете готовите питки със сусамовия зехтин.



Пилешки дюнер с таханов сос

Необходими продукти:

За плънката:

Плоски питки - 2-3 бр.

Пилешки бутчета - 2 бр. (цели)

Зелена чушка - 1 бр.

Червена чушка - 1 бр.

Жълта чушка - 1 бр.

Чесън - 1 скилидка

Кимион - 1/2 ч.л.

Мащерка – 1/2 ч.л.

Лимон - 1 бр.

Черен пипер

Зехтин

Сол

За млечно-тахановия сос:

Кисело мляко - 250 г

Слънчогледов тахан - 2 с.л.

Майонеза - 2 с.л.

Сол


Начин на приготвяне:

Обезкостете пилешките бутчета. Овкусете със сол и черен пипер. Запържете месото в силно загрят тиган. Извадете от тигана и накълцайте на ситно. Нарежете на тънки жулиени червената, зелената и жълтата чушка. Задушете в тигана, в който сте приготвили пилешкото месо. Добавете ситно нарязана скилидка чесън. Върнете месото в тигана. Добавете сухите подправки мащерка и кимион. Овкусете със сол и черен пипер. На финала изстискайте сока на половин лимон.

Пригответе соса за дюнера като смесите киселото мляко, майонезата, слънчогледовия тахан и добавите щипка сол. Поставете от сместа от пилешко и зеленчуци върху питките, гарнирайте с тахановия сос и сервирайте дюнерите завити или отворени по свое желание.



Тарталети “Баклава”

Необходими продукти:

Фини точени кори за баница - 1 пакет

Мед - 250 г

Масло - 120 г

Портокал - 1 бр.

Орехи - 300 г

Сушени плодове микс - 100 г (сини сливи, стафиди, боровинки)

Канела - 1 ч.л.

Индийско орехче - 1 ч.л.


Начин на приготвяне:

Нарежете фините кори на еднакви квадрати. Намажете с масло всеки и слепете два по два. Намажете и формичките с масло. Наслагвайте слепените кори във формичките така, че да образувате “кошнички”.

Пригответе плънката като първо отделите кората на портокала и я нарежете на тънки лентички. Поставете корите в купа. Изстискайте и сока на плода. Нарежете орехите и сушените плодове на ситно и прибавете. Овкусете плънката с щипка индийско орехче и канела. Сипете меда и разбъркайте всички съставки добре.

Напълнете “кошничките” с ореховата плънка и изпечете в предварително загрята фурна на 220 С само за 10-12 минути, докато “кошничките” придобият златист цвят и станат хрупкави.


Храна за душата - 08.11.2018
"Храна за душата" - 08.11.2018

РЕКЛАМА