РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат още кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Салата със сьомга

Необходими продукти:
Сьомга филе - 250 г
Зелен боб (замразен) - 400 г
Яйца - 2 бр.
Кисело мляко ( мин. 4% масленост) - 1 кофичка
Маслини Каламата - 200 г
Зехтин
Оцет

Начин на приготвяне:
Разполовете филето от сьомга и го поставете с кожата надолу в тенджера с приставка за готвене на пара. Поставете лист хартия за печене под филето. Ако не разполагате със съд с приставка за готвене на пара, пригответе сьомгата на тиган. Гответе сьомгата не повече от 8-9 минути. Сложете яйцата да се сварят. В друг съд сварете зеления боб в подсолена вода за 6-7 мин, за да остане хрупкав и свеж. Отстранете костилките на маслините. Смесете ги с киселото мляко. Добавете зехтин и оцет и разбъркайте дресинга. Овкусете с него сварения зелен боб, посолете и разбъркайте добре. Обелете сварените яйца като се стараете да ги запазите цели. Разрежете ги на половина. Сервирайте салатата като оформите канапе от зеления боб, върху него накъсайте парчета сьомга и поставете в средата разполовеното сварено яйце.

Панирана риба с патладжан

Необходими продукти:
Патладжани - 2 бр. (изпечени)
Треска филе - 200 г
Панко галета - 150 г
Магданоз - 1/2 връзка
Девисил - 1/2 връзка
Копър - 1/2 връзка
Чесън - 2-3 скилидки
Риган - 1 ч.л.
Кимион - 1/2 ч.л.
Сол
Олио

Начин на приготвяне:
Обелете изпечените патладжани. Нарежете ситно и отцедете течността от тях.
Загрейте малко олио в тигана и задушете в него нарязани на ситно скилидките чесън.
Добавете и нарязаните на кубчета патладжани. Овкусете с кимион и сух риган. Посолете и гответе на умерен огън, докато течността от патладжаните не се изпари напълно и сместа не стане гъста, подобна на тесто. Накълцайте копъра, дивесила и магданоза на ситно и ги прибавете в тигана. Разбъркайте и оставете сместа да се охлади за кратко.
Нарежете филето от треска на едри парчета и ги посолете. Към вече охладената патладжанена смес добавете панко галетата. Завийте филетата треска в патладжанената панировка с помощта на прозрачно фолио. Точно преди да поставите в тигана поръсете рулцата с хлебни трохи. Изпържете в загрято олио докато панировката не придобие златист цвят. Прехвърлете рибните рулца в тавичка и изпечете в предварително загрята фурна на 180 С за 7-8 мин.

Скалички

Необходими продукти:
За скаличките:
Бисквити - 250 г
Бадеми - 100 г
Шоколад - 100 г
Сметана - 100 мл
Прясно мляко - 50 мл
Есенция от ром - 1 бр.
Пудра захар - 30 г
За глазурата:
Шоколад - 100 г
Сметана - 100 мл 


Начин на приготвяне:
Смесете в касерола сметаната и прясното мляко. Добавете пудрата захар и оставете сместа да се загрее. Добавете шоколада в млечната смес и разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно. Добавете есенцията от ром.
Блендирайте или накълцайте ядките на много ситно. Натрошете фино и бисквитите и смесете с бадемите.
Прехвърлете ядките и бисквитите в купа и обединете с шоколадовата смес. Омесете на тесто и го оставете да се охлади в хладилника да 30 мин.
Оформете скалички от охладеното тесто и ги подредете в тава върху лист хартия за печене. Разтопете шоколада за глазурата на водна баня заедно с маслото.
Залейте скаличките с шоколадовата глазура и поръсете с кокосови стърготини. Оставете глазурата да стегне и сервирайте.

Бързо, лесно, вкусно: Храна за душата - 06.12.2018
"Храна за душата" - 06.12.2018

РЕКЛАМА