РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат още кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Пикантна разядка със сирене

Необходими продукти:

Чесън - 2-3 скилидки
Зехтин - 50 г
Червена люта чушка - 1 бр.
Чили - ½ ч.л.
Фета сирене - 300 г
Кисело мляко - 200 г
Багета - 1 бр.
Магданоз - 1 връзка

Начин на приготвяне:
Накълцайте на ситно скилидките чесън. Полейте ги със зехтин и ги пресовайте с острието на ножа върху дъската за рязане. Нарежете на ситно лютата чушка. В купа смесете киселото мляко и фета сиренето и разбъркайте докато се смесят добре. Овкусете с лют червен пипер и щипка сол. Прибавете чесновата паста и нарязан на ситно магданоз.
Нарежете багетата на едри филии и ги натъркайте в дъската, за да попият останалия чеснов зехтин. Запечете ги на грил тиган за 2-3 минути, докато придобият цвят. Сервирайте пикантната разядка заедно с топлите филийки хляб.

Пържен шаран с орехи и зеленчуци

Начин на приготвяне:

Шаран – 3-4 котлета
Домати - 2 бр.
Чушки - 2 бр.
Лук - 1 глава
Орехи - 50 г
Брашно - 50 г
Нахут - 1 буркан
Доматено пюре - 1 ч.л.
Сол
Магданоз - 3-4 стръка
Зехтин

Начин на приготвяне:
Овкусете котлетите със сол и черен пипер. Оваляйте ги в брашно, изтупайте излишното количество и изпържете в тиган със загрят зехтин.
В друг тиган запържете нахута. Нарежете лука на полумесеци и прибавете в тигана при нахута, за да се задуши. Посолете зеленчуците и разбъркайте. Почистете чушките от семките и ги нарежете на лентички. Добавете и тях. Накрая добавете доматите и доматеното пюре и разбъркайте.
Гарнирайте готовите котлети със зеленчуците и сервирайте.

Канелени банички с тахан

Необходими продукти:

За сиропа:

Вода - 250 г
Захар - 200 г
Пръчка канела
Лимон - 1 бр.

За баничките:
Фини точени кори за баница - половин опаковка
Масло - 100 г
Захар - 100 г
Канела - 2 ч.л.
Сусамов тахан - 350 г

Начин на приготвяне:
Започнете с приготвянето на захарния сироп като смесите равни количества захар и вода в съд на котлона. Добавете вътре настъргана кората на 1 лимон и канелена пръчка за аромат. Оставете сиропът да заври. За плънката на баничките смесете захарта и канелата в купичка.
Вземете една кора, намажете я с масло и я слепете с втора. Върху всяка двойка кори намажете с лъжица тахан, поръсете с канелена захар обилно и завийте на рулце. Намажете баничките с масло, поръсете с канелена захар и изпечете в предварително загрята на 180 С фурна за 12-15 мин. Залейте горещите банички с охладения захарен сироп и сервирайте.

Бързо, лесно, вкусно: Храна за душата - 05.12.2018
"Храна за душата" - 05.12.2018

РЕКЛАМА