РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат още кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Ципура в сол с ориз

Необходими продукти:

Морска сол (едра) - 2 кг
Яйца - 2 бр.
Ципура - 1 бр. (700-800 г)
Зеленчуков бульон - 500 мл
Пресен лук - 1 връзка
Лимон - 2 бр.
Орехи - 100 г
Гъби печурка - 100 г
Ориз - 100 г
Девисил - 1 ч.л.
Босилек - 1 ч.л.
Мащерка - 1 ч.л.
Сол
Черен пипер
Зехтин

Начин на приготвяне:

Почистете хрилете на ципурата. Подсушете рибата много добре. Напълнете рибата с пресни стръкове магданоз, мащерка и розмарин. Сложете и резени лимон. Разбийте белтъците на яйцата докато станат пухкави. Смесете морската сол и белтъците. Объркайте добре сместа. Поставете лист хартия в тавата за печене. Оформете легло за рибата от солта, поставете рибата върху него и я покрийте плътно със солта.
Печете рибата на предварително загрята на 220 С фурна за 25-30 мин.
През това време пригответе ориза към рибата. Нарежете гъбите на филийки. Задушете в масло. Нарежете ситно пресен лук и добавете в тигана. Посолете сместа. Прибавете ориза и разбъркайте. Овкусете с дивесил, мащерка и босилек и добавете бульона. Оставете ориза да се сготви под капак.
Разчупете солта на вече изпечената риба с нож и внимателно я почистете. Махнете кожата на рибата и отделете филетата с нож. Сервирайте филетата от ципура гарнирани с ароматния ориз с гъби.

Зеленчукови шишчета

Необходими продукти:

Чери домати - 250 г
Патладжан - 1 бр.
Тиквичка - 2 бр.
Босилек
Балсамов оцет -
Зехтин
Захар
Сол
Дървени шишчета – 7-8 бр

Начин на приготвяне:
Започнете от дресинга. Смесете в купичка балсамовия оцет, меда и зехтина. Овкусете със сол и захар. Нарежете на ситно стръкче розмарин и прибавете. Излейте винегрета за шишчетата в съд, удобен за овалването им след това.
Нарежете тиквичката и патладжана на кубчета. Подредете шишчетата като редувате тиквичката, патладжана и чери доматите. Запечете на тиган за няколко минути от всяка страна. Потопете готовите топли шишчета във винегрета и сервирайте.

Рибена супа

Необходими продукти:

Бяла риба - 400 г
Рибен бульон - 1 л.
Картофи - 2 бр.
Морков - 1 бр.
Целина - 1 стебло
Лук - 1 глава
Магданоз - 1/2 връзка
Копър - 1/2 връзка
Девисил - 1 ч.л.
Мащерка - 1 ч.л.
Къри - 1 ч.л.
Куркума - 1 ч.л.
Готварска сметана - 150 мл.
Олио
Черен пипер на зърна
Сол

Начин на приготвяне:
Загрейте мазнина в дълбок съд. Настържете моркова. Нарежете лука на кубчета. Задушете зеленчуците в загрятата мазнина. Добавете наситнена люта чушка в съда. Нарежете картофа и стръка целина на и прибавете към останалите зеленчуци. Добавете сол и черен пипер. Овкусете с къри и куркума. Когато всичко се задуши добре и зеленчуците омекнат, добавете рибния бульон. Поставете парчетата бяла риба цели, те ще се раздробят когато се сготвят. На финала добавете сметаната в супата.
Накълцайте ситно магданоз и копър.

Бързо, лесно, вкусно: Храна за душата - 04.12.2018
"Храна за душата" - 04.12.2018

РЕКЛАМА