РЕКЛАМА


В предаването ще видите:

Пица “Пеперони”

Необходими продукти:

За тестото:

Брашно - 500 г

Хладка вода - 200 мл

Прясна мая - 30 г

Сол -1 ч.л.

Зехтин -1 с.л.

За доматения сос:

Консервирани домати - 400 г

Доматено пюре - 2 с.л.

Лук - 1глава

Чесън - 1 скилидка

Бяло вино - 50 мл

Риган - 1 ч.л.

Захар -1 ч.л.

Сол - 1/2 ч.л.

Черен пипер

Зехтин- 2 с.л.

Босилек - 2-3 стръка

За гарниране:

Салам Пеперони - 200 г

Пармезан -150 г

Моцарела - 300 г

Босилек - 2-3 листа

Начин на приготвяне:

Сипете бялото брашно в дълбок съд. Разтворете половин кубче мая в чаена чаша хладка вода. Добавете чаена лъжичка захар и малко брашно. Разбъркайте, за да образувате кашичка и оставете маята да втаса за кратко.

За соса първо нарежете глава лук и две скилидки чесън на ситно.Загрейте зехтин в съд на котлона и задушете лука и чесъна с щипка сол до омекване.

Оформете кладенче в брашното и сипете маята вътре. Добавете 1-2 супени лъжици вода и започнете да омесвате като прибавяте вода, ако е необходимо. Когато сместа добие еднородна консистенция прехвърлете на плота и омесете до гладко и еластично тесто. Поставете тестото в купа, покрийте с кърпа или фолио и оставете да втаса докато удвои обема си.

Сипете консерва домати в съда с лука и чесъна. Подправете с черен пипер и риган. Добавете супена лъжица доматено пюре, разбъркайте и оставете соса да покъкри на умерен огън, докато се сгъсти.

Добавете чаена лъжичка захар и бялото вино. Гответе соса за още няколко минути и свалете от котлона.

Когато тестото втаса го размесете повторно и разточете на тънък блат с формата на съда, в който ще печете пицата. Прехвърлете блата в тавата и полейте с няколко капки зехтин. Нарежете на ситно пресния босилек и добавете към соса. Разпределете доматения сос равномерно върху блата. Подредете парчета пикантен салам Пеперони. Нарежете моцарела на филийки и подредете отгоре. На финала покрийте пицата със слой сирене Пармезан. Прехвърлете в загрята на 200 С фурна и печете за 20-25 минути. Гарнирайте с листа пресен босилек, нарежете на парчета и сервирайте.

Брауни с малини

Необходими продукти:

Черен шоколад - 200 г

Масло - 200 г

Яйца - 4 бр.

Захар - 300 г

Брашно- 150 г

Бакпулвер - 1ч.л.

Малини (пресни или замразени) - 200 г

Какао - 30 г

Лешници - 50 г

Сол

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото и шоколада на водна баня. В дълбок съд разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане гладка и пухкава. Смесете бакпулвера с брашното и започнете да добавяте поетапно в яйчената смес. Добавете какаото на прах към разтопения шоколад с масло. Обединете двете смеси и разбъркайте до хомогенност. Поставете замразените или пресни малини на дъното на тавичката, в която ще печете сладкиша. Разпръснете и шепа лешници. Залейте отгоре със сместа за сладкиша и изпечете на 180 С за половин час. Охладете браунито добре и го сервирайте обърнато, за да се виждат малините и лешниците. Поръсете с какао или пудра захар.

Пица “Пеперони” и брауни с малини
"Храна за душата" - 04.02.2019

РЕКЛАМА