РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат още кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Сочен сладък хляб с шамфъстък

Необходими продукти:
Шамфъстък - 80 г

Масло - 50 г

Яйца - 6 бр.
Кафява захар - 100 г

Брашно - 100 г
Бакпулвер - 5 г

Зехтин - 50 г
Сирене маскарпоне - 300 г
Сладко от малини (или друг вкус по ваш избор) - 100 г
Пудра захар - 70 г
Сол



Начин на приготвяне:
Отделете белтъците от жълтъците на 6 яйца. Разбийте жълтъците с кафявата захар. Добавете 3-4 с.л. разтопено масло в сместа и разбъркайте.
В друга купа разбийте белтъците с щипка сол на сняг.
Накълцайте шамфъстъка. Смесете сухите съставки - брашното и бакпулвера и ядките.
Обединете двете смеси като по етапно добавяте белтъците към жълтъците и обърквате с шпатула. Старайте се да запазите въздушността на сместа. Изсипете във форма за хляб и заравнете. Изпечете на 180 С за 30-40 мин.
Намажете формата за хляб с масло. Излейте сместа и заравнете. Изпечете сладкия хляб предварително загрята фурна на 180 С за 25-30 мин.
За глазурата към хляба смесете сиренето маскарпоне с пудрата захар и конфитюра.
Гарнирайте

Юфка с масло и бадеми

Необходими продукти:
Юфка - 250 г
Бадеми - 100 г
Масло - 200 г (разтопено)
Пармезан - 200 г
Босилек - 1 връзка пресен
Сол

Начин на приготвяне:
Сложете юфката да се вари в тенджера с подсолена вода.
Накълцайте бадемите на ситно. Разтопете бучка масло в тигана и запържете в него ядките заедно с листата босилек.
Добавете сварената юфка в тигана и запържете и нея за кратко. Настържете пармезана и добавете половината от количеството при юфката.
При сервиране поръсете с останалия пармезан.

Пилешки бутчета с мед и чесън и пикантни картофки

Необходими продукти:
Пилешки бутчета – 4-5 бр.

Чесън – 6-7 скилидки
Картофи – 2 бр.

Чубрица - 1/2 ч.л.
Соев сос - 50 мл.
Мед - 4 с.л.
Лимон - 1 бр.
Сол
Черен пипер
Олио
За картофите:
Картофи - 2-3 броя
Соев сос – 1 с.л.
Чубрица - 1 ч.л.
Лют червен пипер - 1/2 ч.л.
Пушен червен пипер - 1/2 ч.л.
Сладък червен пипер . 1/2 ч.л.
Чесън на прах - 1/2 ч.л.
Розмарин – 1/2 връзка пресен
Сол

Начин на приготвяне:
Направете прорези по месото на бутчетата и ги кипнете в тенджера с вода на котлона.
Добавете и щипка сол. В купа смесете соевия сос, меда, 2 с.л. олио. Овкусете със сол и черен пипер и сока от 1 лимон. Пуснете горещите бутчета в маринатата. Разбъркайте, за да покриете добре и оставете за поне 10 минути.
Запържете целите скилидки чесън в тигана. Когато придобият лек карамелен цвят, добавете бутчетата в съда и ги запечатайте за няколко минути. Дръпнете от котлона, залейте с останалата марината и поставете във фурната на 180 С за 20 минути.
Междувременно нарежете картофите, без да ги белите, на уеджиси и ги бланширайте във вряща вода за няколко минути. Подсушете готовите картофи върху хартия. Загрейте олио в дълбок съд, пуснете вътре няколко стръка пресен розмарин, за да се овкуси мазнината. Изпържете картофите в ароматната мазнина. Оваляйте готовите картофите още горещи в пикантния микс от подправки.



Бързо, лесно, вкусно: Храна за душата - 03.12.2018
"Храна за душата" - 03.12.2018

РЕКЛАМА