РЕКЛАМА


Салата "Табуле"

Салата “Табуле”

Необходими продукти:

Магдноз – 2 големи връзка

Домати – 3-4 бр.

Червен лук – 1 глава

Пресен лук – 2-3 стръка

Лимон – 1 бр.

Булгур – 1 ч.ч.

Зеленчуков бульон - 2 ч.ч.

Канела - 1/4 ч.л.

Кимион - 1/4 ч.л.

Кориандър на прах - 1/4 ч.л.

Зехтин - 2-3 с.л.

Черен пипер

Сол

Начин на приготвяне:

Сипете булгура и зеленчуковия бульон в съд на котлона и варете до готовност. Накълцайте връзките магданоз на ситно, както и няколко листа прясна мента. Поставете ги в купа за салата. Нарежете ситно и стръковете пресен лук и главата червен лук. Добавете в салатата. Издълбайте сърцевината на доматите и почистете добре от семките. Нарежете месестата част на ситни кубчета и добавете в купата. Подправете с щипка кимион и кориандър на прах, щипка канела и лимонов сок. Отцедете сварения булгур и го прибавете към салатата. Налейте зехтин, посолете и разбъркайте добре. Сервирайте Табулето с резенче лимон.

Яхния с нахут, пиле и сини сливи

Необходими продукти:

Пилешко филе от гърди – 400 г

Нахут – 400 г

Домати от консерва – 800 г

Сушени сини сливи – 100 г

Лук – 1-2 глави

Моркови – 2 бр.

Пилешки бульон – 400 мл

Кимион семена– 1 ч.л.

Кориандър семена – 1 ч.л.

Канела – 1/2 ч.л.

Къри – 1 ч.л.

Лимон – 1 бр.

Магданоз – ½ връзка

Зехтин

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ситно. Загрейте олио и зехтин в дълбок съд на котлона и сложете лука да се задушава. Добавете морковите, нарязани на колелца. В друг съд запечете за кратко семена кориандър и кимион, колкото да осбоводят аромата си. Прехвърлете ги в хаванче и ги стийте.

Почистете пилешкото филе от ципите и нарежете на едри кубчета. Добавете месото в съда при лука и морковите. Подправете със сол и черен пипер. По желание добавете четвърт чаена лъжичка лют пипер. Разбъркайте, усилете котлона и запържете за кратко, докато месото придобие златист цвят. Овкусете с чаена лъжичка от стритите кивион и кориандър, чаена лъжичка къри на прах и щипка канела. Добавете консерва домати, разбъркайте, намалете котона и оставете ястието да покъкри за кратко. След това сипете буркан нахут "Оберон" и оставете да къкри за още 10-12 минути. Нарежете сушените сини сливи на едро и прибавете в ястието. Пуснете голяма бучка масло в яхнията и похлупете. Гответе за още минута-две и свалете ястието от котлона. Накълцайте връзка свеж магданоз и поръсете готовата яхния.

Яхния с пиле, нахут и сини сливи. Салата "Табуле"
"Храна за душата" - 06.03.2019

РЕКЛАМА