РЕКЛАМА

Още от деня | Хората с увреждания. Решения и очаквания | Части от предаването - 2

Приеха и втория закон за хората с увреждания 00:15:47

БНТ 1 | 06.12.2018 | Още от деня

Приеха и втория закон за хората с увреждания

Приеха и втория закон за хората с увреждания
Хората с увреждания. Решения и очаквания 00:15:47

БНТ 1 | 06.12.2018 | Още от деня

Хората с увреждания. Решения и очаквания

Хората с увреждания. Решения и очаквания

Депутатите приеха окончателно Закона за хората с увреждания и поставиха началото на реформата в тази сфера. Междувременно обаче майки обмислят да преместят палатковия лагер пред Здравното министерство.

Днес е един добър ден не само за майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива", но и за нас народните представители, защото приехме единодушно с консенсус Закона за личната помощ, а вчера приехме и Закона за хората с увреждания, коментира Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Тя уточни, че двата закона не биха могли да бъдат приети без подкрепата на правителството. Лично премиерът се ангажира с тази кауза и бяха отпуснати 150 млн. допълнително от бюджета на социалното министерство, които имат за цел да обезпечат финансово двата законопроекта. Парите за хората с увреждания за 2019-а стават 437 млн. лева.

"Майките на деца с увреждания отвоюваха тези закони да станат факт. Ако не бяха тези ефективни протести, които продължиха 190 дни пред Народното събрание, законите нямаше да намерят своето отражение и днес да са факт", каза Надя Клисурска от "БСП за България”.

Тя подчерта, че Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН е приета през 2012 г., а сега сме 2018 г. Съгласно тази конвенция има приета стратегия, в която са разписани срокове, а те отдавна са изтекли. Ние сме длъжници на майките на деца с увреждания и в рамките на 6 години от 2012 г. реалността показва, че не сме се справили с този проблем, обясни Клисурска.

Хората с увреждания. Решения и очаквания
"Още от деня" | "Приеха и втория закон за хората с увреждания" - 06.12.2018

РЕКЛАМА