Как живеят бесарабските българи у нас?

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През последните години много бесарабски българи търсят българските си корени, искат да получат образованието си у нас и да усъвършенстват езика. В момента само в Русенския университет учат 63-ма бесарабски българи от Украйна и Молдова. Очаква се до дни да пристигнат и още 10 първокурсници.

Какви специалности предпочитат бесарабските студенти и как живеят у нас в Сутрешния блок на БНТ1 разказват репортера Пламенка Тонева и проф. Пламен Кангалов – заместник-ректор на Русенския университет "Ангел Кънчев".

18-годишната Яна Балабан e второкурсничка, изучава "Технология и управление на транспорта". Разказва, че е избрала Русенския университет, защото само тук имало места за специалността, за която е мечтала още като ученичка в Украйна. В Русе е дошла 17–годишна и макар в началото да ѝ е било трудно, усеща че тук е на родна земя. Какво сподели Яна за живота си в България пред камерата на БНТ вижте в репортажа.

Освен в Русенския университет, бесарабски ученици биха могли да се обучават и в Гимназията по дървообработване и архитектура – поне такава е идеята на ръководството. Официално днес в Украйна и Молдова има 300 000 потомци на тогавашните българи, но реално те са два пъти повече.