РЕКЛАМА

Панорама | Как Тръмп разтърси света | Части от предаването - 5

Левият план 01:04:29

БНТ 1 | 03.02.2017 | Панорама

Левият план

Левият план
Тръмп, Европа, България - Огнян Минчев и Любомир Кючуков 00:19:20

БНТ 1 | 03.02.2017 | Панорама

Тръмп, Европа, България - Огнян Минчев и Любомир Кючуков

Тръмп, Европа, България - Огнян Минчев и Любомир Кючуков
Петър Стоянов: Героят на 4 февруари беше създаващото се в България гражданското общество 00:15:04

БНТ 1 | 03.02.2017 | Панорама

Петър Стоянов: Героят на 4 февруари беше създаващото се в България гражданското общество

Петър Стоянов: Героят на 4 февруари беше създаващото се в България гражданското общество
Корнелия Нинова: Политиката, която предлагаме, е разумна, възможна и изчислена 00:24:06

БНТ 1 | 03.02.2017 | Панорама

Корнелия Нинова: Политиката, която предлагаме, е разумна, възможна и изчислена

Корнелия Нинова: Политиката, която предлагаме, е разумна, възможна и изчислена
Как Тръмп разтърси света 00:04:28

БНТ 1 | 03.02.2017 | Панорама

Как Тръмп разтърси света

Как Тръмп разтърси света

Джон ди Доменико е може би един от най-търсените и най-заетите хора в Съединените щати през последните седмици. Винаги се е надявал на слава, но дори не е мечтал за това, което му се случва напоследък. 53-годишният актьор от Пенсилвания е най-добрият имитатор на Доналд Тръмп. От 12 години имитира милиардера, но откакто Тръмп беше избран за президент, поканите към Доменико не спират.

На подобна слава се радват и карикатуристите на Доналд Тръмп. Едва ли през последните години друг световен политик е провокирал и „вдъхновявал“ толкова силно хората на изкуството. Милиардерът Тръмп никога не е криел, че е почитател на „изкуството на сделките“. С него е градил бизнеса си. Него прилага и в Белия дом, за да създава ред в страната си, а и по света.

Тръмп не обича безделието. Демонстрира го още в първите дни като президент. Верен на убежденията си и решен да изпълни предизборните си обещания, той в няколко стъпки показа на американците и на света, че управлението на Обама е свършило и е започнала Ерата „Тръмп”.

Първо падна договаряното от години Трансгранично тихоокеанско споразумение. След това Тръмп реши да зачеркне здравната реформа на предшественика си. Нареди да се ускори строителството на двата спорни петролопровода, за които природозащитниците от години протестират, а Барак Обама отказа да подкрепи строежа им.

А след това Тръмп започна да строи стени. Първо с Мексико – ограда между двете държави, за строежа на коята трябва да платят мексиканците. Тръмп издигна и друг вид „стена“ около Америка и за 220 милиона души от 7 държави в Близкия изток и Африка.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Въвеждам нови мерки за контрол, за да държим радикалните ислямски терористи вън от Съединените американски щати. Не ги искаме тук. Ще се погрижим да не допускаме в страната заплахите, с които нашите войници се бият зад граница".

Решение, с което новият американски президент провокира света. Предизвика объркване, неразбиране, страх, гняв, масови протести и въпроса, който милиони си зададоха: „Това ли е демокрация?“

Чък Шумър, сенатор от Ню Йорк: „Тази заповед противоречи на всичко онова, което е Америка, на всичките ни ценности. Тя не ни предпазва, а ни излага на риск. Всички американци са граждани на света, не бива да позволяваме на злото да потъпква това, в което вярваме и винаги сме вярвали.“

В бизнеса, Тръмп винаги е бил последователен, целеустремен и безкомпромисен. Вероятно такъв ще бъде и в политиката. Той смело уволни министъра на правосъдието и главен прокурор - Сали Йейтс, заради неспазването на забраната за влизането  в САЩ на граждани от 7-те държави.

Много е трудно да си Тръмп, обяснява Джон ди Доменико. Споделя, че за 12 години е разучил всеки жест на своя персонаж, познава всяка особеност на гласа му, знае реакциите му. Но все пак винаги се подготвя дълго, когато трябва да изпълни ролята на „45-ия президент на САЩ“.

Джон ди Доменико: „Какво е необходимо, за да си Тръмп ли? Трябва да имаш отношение, трябва да имаш подходящ глас, да имаш страст.“

Вероятно през следващите години Доменико ще усъвършенства ролята, карикатуристите може би ще продължат да се вдъхновяват от новия американски президент, а за да разбира Америка, светът ще трябва да научи повече за правилата на Доналд Тръмп. В първите дни на управление той показа, че е готов да действа бързо, за да реализира предизборните си обещания. Доколко те ще направят Америка велика и за кого, предстои да разберем в следващия епизод от Ерата „Тръмп”. Едва ли ще се наложи световната публика да чака дълго.

Как Тръмп разтърси света
"Панорама" | "Левият план" - 03.02.2017

РЕКЛАМА