Няма отровни змии в градските паркове у нас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Змиите са общо взето в една численост, която е сравнително постоянна, и по-скоро има фактори, които биха ни подсказали за тяхното намаляване отколкото някакво увеличаване, така че това е по-скоро я кръга на непроверената и неправилната информация, каза Атанас Грозданов.

Най-честите обитатели на градска среда са водните змии, 2 вида в България - сива водна и жълтуха водна змия, и смокът мишкар. Те са представители на семейство смоци и са неотровни. Отровни видове в София не се срещат и няма поводи за притеснение, обясни Емилия Вачева.

Херпетолозите обясниха, че хората обикновено подават сигнал на 112, когато видят змия, и сигналът се прехвърля към съответната институция. Те казаха, че е важно да се реагира така, че да няма излишна паника сред хората, а и да е сигурно, че животното ще бъде неутрализирано по най-добрия начин.

По повод сигналите в различни градове за отровни змии херпетолозите казаха, че не е възможно да има такива видове в парковете в градовете. Информацията е некоректна и само създава паника сред хората, което не е редно.

Вижте повече във видеото.