РЕКЛАМА

Още от деня | Как да гласуваме? | Части от предаването - 3

Още от деня - 20 февруари 2014 00:28:38

БНТ 1 | 20.02.2014 | Още от деня

Още от деня - 20 февруари 2014

Още от деня - 20 февруари 2014
Родната полиция ни пази - разговор с генерал Васил Василев 00:14:59

БНТ 1 | 20.02.2014 | Още от деня

Родната полиция ни пази - разговор с генерал Васил Василев

Родната полиция ни пази - разговор с генерал Васил Василев
Как да гласуваме? 00:07:46

БНТ 1 | 20.02.2014 | Още от деня

Как да гласуваме?

Как да гласуваме?

В парламента днес имаше бурни дебати относно за мажоритарния вот, префернциалния и пропорционалния. В крайна сметка в новия изборен кодекс беше гласуван текст, според който изборите за народни представители ще са по пропорционалната система с преференциален вот, без възможност за мажоритарни кандидати. На пряката ни линия от Съюза на юристите се включи бившият конституционен съдия Димитър Гочев. Той участва в дискусията за изборните системи.

Според Гочев, в нашата политеческа история след Освобождението се оказва, че сме минали през най-различни нюанси на избирателните системи. Понеже по-възрастните помнят система на гласуване по време на изборите за Велико народно събрание, чувството за мажоритарен вот е много живо в тяхното съзнание. Гочев смята, че мажоритарната система повече отговаря на правната рамка на възлаганата рамка от страна на народа. Избирателната система трябва да отговаря на три основни правила: трябва да има представителност, трябва да могат да се селактират годни лица, които да притежават експертиза и морални качеств, изключително важен е и елемента на доверието. При мажоритарната система хората знаят за кого гласуват, докато пропорционалната отговаря на впечатлението на хората, че става дума за партийно гласуване.

Относно задължителното гласуване, Димитър Гочев каза, че в нашата Конститучия гласуването е право. По негова преценка в правото да се гласува се съдържа и правото да не се гласува, но това не е изрично посочено в Конституцията. Според него трябва да се сезира Конституционния съд, който да даде задължително тълкуване на правото да се гласува.

На въпроса трябва ли да има образователин ценз, Гочев отговори, че не трябва. По негово мнение това би било една дескриминационна норма, а това е ограничено от нормата на чл.6 ал.2 от Закона за Конституцията. Не може на базата на образователен ценз и образование да се налагат различни режими.

Как да гласуваме?
"Още от деня" | "Още от деня - 20 февруари 2014" - 20.02.2014

РЕКЛАМА