К. Паргов: Пленумът на социалистите е възможност за обективен анализ на грешките

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Калоян Паргов изрази позицията на БСП за предлаганото намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. на глас.

Според него субсидията в момента дава възможност на всички участници в политическия процес да участват в него адекватно. Второ, по то начин държавата гарантира политическия процес по определен и ред и правила. При 1 лв. субсидия, по думите на социалиста, държавата абдикира от този процес, тъй като 1 лв. практически означавало 0 лв.

Какъв трябва да бъде размерът на държавната субсидия според БСП партията щяла да реши утре на пленума на Националния съвет. Паргов не намира за сериозно да върви наддаване между партията.

"Най-важното е каква субсидия гарантира политическия процес и политическите партии, защото това е моделът."

Паргов смята за редно този, който инициира промяната в субсидията, да обсъди въпроса с другите политически партии.

По отношение на отправяните критики към социалистите за популизъм заради предлагани мерки, които не са били въведени, когато те са били на власт, Паргов обърна внимание на промените в обстановката от 2009 г., когато не е имало криза, и сега.

Според него предлаганото от социалистите премахване на плоския данък сега е резонно, тъй като моментът се различава от онзи, в който правителството на Станишев го въведе. Трябвало да се отчита динамиката на процесите във времето. След разразилата се икономическа криза се е променила както икономическата, така и социалната картина, подчерта Паргов.

"Всички участници в този политически процес със совите експерти трябва да търсят решения, съответстващи само на една цел - благосъстоянието на хората."

Не било популизъм искането за преизчислението на пенсиите, защото от времето на Станишев, когато последно за основа е бил взет средният осигурителен доход, досега има промяна. Според изчисленията на БСП, ако преизчислението бъде направено дори не към 2017 г., а към 2013-2014, това ще струва 800 милиона лева на бюджета.

За вътрешните проблеми в БСП и очакването те да бъдат обсъдени и разрешение на предстоящия пленум вижте във видеозаписа на разговора.