Изявява ли се Българската патриаршия като "Църква-майка" на македонската?

Изявява ли се Българската патриаршия като Църква-майка на македонската?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мъченик на християнството от Волжска България – памет за малко познатия у нас светец Аврамий Български, който се чества на 14 април по стар стил (нов стил 1 април).

Има ли основание Цариградският патриарх да нарича Българската патриаршия «изкуствено създадена майка» на Македонската църква? – една дискусия за настоящето и бъдещето на българо-македонските църковни отношения. „Необходимо е повече търпение от страна на МПЦ – Охридска архиепископия и повече кураж за БПЦ, за да се изведе до добър край крайната цел, която беше поставена – самостоятелност на МПЦ.” – думи на Петър Мутафчиев от Българското сдружение на родовете от Македония. „В геополитически план ние имаме голям шанс след като в Албания признаха българско малцинство, а сега това предстои и в Косово” – изтъкна д-р Милен Врабевски от фондация „Българска памет и продължи: „Пропиляхме 30 години с Македония. Нека да има ефективност от нашите действия днес. Трябва да започне диалог между комисиите от двете църкви, за да произлезе нещо материално. Апелираме към мъдростта на БПЦ. Животът не е състезание, а степен на полезност.” Гост в студиото беше и Петър Богоески, зам. генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ. „България в съвременната история силно и честно подкрепя Македонската държавност и ние изпитваме силен оптимизъм. Още повече усетихме това при даването от вашата Църква на Благодатния огън, който досега идваше при нас по частен път, нелегитимно и тайно. Сега всичко беше официално, тържествено и достави много радост и на хората, и на свещениците.” Като умерен оптимист определи себе си четвъртият участник в дискусията - историкът проф. дин Христо Матанов. „Раздвоен съм за скорошно решение по казуса МПЦ. Нищо в институцията Църква не става бързо. Не забравяйте колко недоверие е трупано между клириците от двете страни на границата. Необходимо е технологично време, за да се преодолее лошото през годините.” Всички участници осъдиха думите на Вселенския патриарх Вартоломей, че: „Действията на сестринската Българска църква са погрешни. Тя не може да въведе МПЦ в каноничността!” Освен това Цариградският патриарх претендира той да е закрилник и покровител на МПЦ, а БПЦ нарече „изкуствено създадена майка”. Българските участници в дискусията бяха категорични, че БПЦ с повече категоричност и историческо самочувствие следва да реагира на думите на Патриарх Вартоломей, още повече, че нашата църква има подкрепатана обществото, на медиите и на македонските архиереи и вярващи. Но най-категоричен в своята оценка беше македонският гост Петър Богоески – „Ако вие не ме искахте днес между вас, аз нямаше да бъда тук. Ако вие не искахте заедно да славим Бог, аз нямаше да се откажа от Бог. Ще си го славя сам. Нямам нужда и от одобрението на Вартоломей. Гърци няма да ставаме. Ние в Македония искаме да сме нормални християни и да се знае, Македонската църква е жива.”

„Блажени тези, които не са видели и са повярвали!” – в навечерието на Томина неделя за посланията на празника

Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя от 4.50 ч. и петък от 15.00ч. и по БНТ Свят в неделя от 11.00 ч. и понеделникот 4.05 ч.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад