Изкуство от хартия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Огромни листове хартия с изрязани красиви фигури посрещат гостите на фолклорния фестивал в украинския град Лвов. Всеки сантиметър е прецизно изрязан от автора Дария Альошкина, която използва специална арт техника, известна като "витинанка".

Дария Альошкина, художник: Използвам традиционни символи в моята работа. Черпя вдъхновение от
украинските рисувани яйца за Великден, килими или бродерии. Традицията е в основата, но се опитвам да вложа и малко модернизъм и стил, за да е интересно за съвременното общество.

Художественото изрязване от хартия представлява орнаментално изрязана тънка хартия, с която някога украинците украсявали домовете си. Тази своеобразна дантела от хартия може да е с флорални, приказни или обредни мотиви.

Това изкуство е популярно в Украйна от 19. век. Но дори и днес, ако се вгледате в прозорците на Лвов, ще видите декорации от хартия. Има ги дори в градската библиотека.

Олена Шепил, библиотекар: Това е украса за нашата библиотека. Но тя може да бъде използвана във
всеки дом.

Най-големите "витинанки" на Дария Альошкина са с размери два на четири метра. Обикновено за такъв формат са необходими около пет дни. Альошкина продава своите творби онлайн и през социалните мрежи. Но според нея това не е просто търговия, а съживяване на стара традиция.