РЕКЛАМА


Тази събота Ви предлагаме:

Ризата на св. Димитър Басарбовски – специален репортаж от Русе, ознаменувал посрещането на драгоценната тъкан, наричана „риза на светеца”, която е покривала неговите мощи. В този материал разказваме също за църковната почит към тези „ризи”, за мястото, където се намират сега нетленното тяло на св. Димитър Басарбовскии за обителта, където се пази реликвата, дарена на Русенския митрополит Наум от Румънския патриарх Даниил.

70 г. след първите процеси срещу Евангелските църкви в България – памет за хората, които пострадаха невинни заради вярата си. За методите на атеистичния режим да подчини и сломи християните в България след 1944 година, за скалъпените обвинения и за съдбата на осъдените,Горан Благоев разговаря сГрета Ганева и Влади Райчинов от Обединени Евангелски църкви. Научете и как държавата се възползва от контактите на протестантските пастори със Западна Европа, за облекчаване на клаузите на мирния договор с България през 1947 г., но след това забрави помощта им...

  • „Секуларизираната религиозност” – доц. Клара Тонева в разговор за най-новата си книга, родена от много размисли и разговори както със студенти, така и с миряни. Научете повече, кое я провокирало да пише за хора, които имат критичен поглед към Църквата, които не вярват в Бог, отричат го, воюват с него. Научете защо „Христос съществува и за онези, които не вярват в него”;възможно ли е да има християнство без Христос и религия без Бог; какво означава „секурализирана религиозност”;защо „християнската мисия е винаги в своето начало – т.е. сега, днес”? Чуйте изстраданите отговори на един мислещ със сърцето си човек, преживял всяка своя дума, убеден, че дори и на моменти да греши е на правилния път, водещ към вярата и Църквата.
  • За мисията да си добър пастир – разказ за отец Цанко Тотев от с. Лозен, Софийско. Един живот, отдаден безрезервно на Бог, вярата и хората.

Екипът на «Вяра и общество»

„Вяра и общество”, може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Избрано от "Вяра и общество": Съвременно гонение срещу християните
"Вяра и общество с Горан Благоев" - 24.08.2019

РЕКЛАМА