Има ли заплаха хиляди българи да останат без достъп до зъболечение?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проектът за нови правила в практиката на денталната медицина ще предизвика проблеми на зъболекарите. За това алармираха специалисти.

„Това, което ни притесни в предложението на Българския зъболекарски съюз, е фактът, че има много забранителни клаузи върху възможността колегите да упражняват професията. Тези забранителни клаузи на практика изправят 7 млн. българи пред невъзможността утре да отидат при зъболекаря си“, заяви д-р Бранимир Кирилов, стоматолог.

Д-р Кирилов обясни, че е притеснен за пациентите, тъй като правилата забраняват на хора без определена специалност да извършват определено лечение.

„Българският зъболекарски съюз е демократична организация и единствената съсловна организация от всички съсловни организации в медицината, която на Конгреса ще обсъди правилата за добра медицинска практика и те ще бъдат коригирани на базата на всички постъпили предложения“, коментира председателят на БЗЛС д-р Николай Шарков.

Няма да има никакви рестрикции колегите с и без специалност да практикуват професията си. Всички пациенти ще бъдат лекувани така, както са лекувани до момента, увери той.

На конгрес в петък и събота в София ще се съберат стоматолози от цялата страна за финален вариант на наредбата.

Повече по темата гледайте във видеото.