РЕКЛАМА

Сутрешен блок | Има ли канцерогени в детските храни, можем ли да ги избегнем | Части от предаването - 14

Пари за шофьорите и ревизия на ремонтите - кметът на София Йорданка Фандъкова

БНТ 1 | 14.03.2019 | Сутрешен блок

Пари за шофьорите и ревизия на ремонтите - кметът на София Йорданка Фандъкова

Пари за шофьорите и ревизия на ремонтите - кметът на София Йорданка Фандъкова
19% от българите не са сигурни каква е формата на Земята 00:02:28

БНТ 1 | 14.03.2019 | Сутрешен блок

19% от българите не са сигурни каква е формата на Земята

19% от българите не са сигурни каква е формата на Земята
Бира "Брекзит" в парижки бар 00:02:17

БНТ 1 | 14.03.2019 | Сутрешен блок

Бира "Брекзит" в парижки бар

Бира "Брекзит" в парижки бар
Космическа разходка за дами 00:01:26

БНТ 1 | 14.03.2019 | Сутрешен блок

Космическа разходка за дами

Космическа разходка за дами
"Животът в мрежата" 00:02:24

БНТ 1 | 14.03.2019 | Сутрешен блок

"Животът в мрежата"

"Животът в мрежата"
"Истории от архива" 00:04:15

БНТ 1 | 14.03.2019 | Сутрешен блок

"Истории от архива"

"Истории от архива"
Русенец, осиновен в САЩ, направи дарение на дома, в който е израснал 00:02:08

БНТ 1 | 14.03.2019 | Сутрешен блок

Русенец, осиновен в САЩ, направи дарение на дома, в който е израснал

Русенец, осиновен в САЩ, направи дарение на дома, в който е израснал
Мерки срещу зачестилите пожари в Благоевградско 00:07:47

БНТ 1 | 14.03.2019 | Сутрешен блок

Мерки срещу зачестилите пожари в Благоевградско

Мерки срещу зачестилите пожари в Благоевградско
Какво мислят българите за ваксините и формата на Земята? Изследване на "Галъп" 00:12:08

БНТ 1 | 14.03.2019 | Сутрешен блок

Какво мислят българите за ваксините и формата на Земята? Изследване на "Галъп"

Какво мислят българите за ваксините и формата на Земята? Изследване на "Галъп"
Има ли канцерогени в детските храни, можем ли да ги избегнем 00:14:15

БНТ 1 | 14.03.2019 | Сутрешен блок

Има ли канцерогени в детските храни, можем ли да ги избегнем

Има ли канцерогени в детските храни, можем ли да ги избегнем
БПГА: Има риск част от бензиностанциите да не отворят на 1 април 00:07:30

БНТ 1 | 14.03.2019 | Сутрешен блок

БПГА: Има риск част от бензиностанциите да не отворят на 1 април

БПГА: Има риск част от бензиностанциите да не отворят на 1 април
Йорданка Фандъкова: Има проблем с недостига на шофьори и ватмани 00:14:49

БНТ 1 | 14.03.2019 | Сутрешен блок

Йорданка Фандъкова: Има проблем с недостига на шофьори и ватмани

Йорданка Фандъкова: Има проблем с недостига на шофьори и ватмани
Северна Македония по пътя към НАТО и ЕС - коментар на проф. Любомир Фръчковски 00:10:51

БНТ 1 | 14.03.2019 | Сутрешен блок

Северна Македония по пътя към НАТО и ЕС - коментар на проф. Любомир Фръчковски

Северна Македония по пътя към НАТО и ЕС - коментар на проф. Любомир Фръчковски
Големите концерти в НДК - визия за лидерство в продуцирането на културни проекти 00:07:56

БНТ 1 | 14.03.2019 | Сутрешен блок

Големите концерти в НДК - визия за лидерство в продуцирането на културни проекти

Големите концерти в НДК - визия за лидерство в продуцирането на културни проекти

Притеснително високи нива на потенциално канцерогенното съединение акриламид в някои храни засече европейската потребителска организация. Какво представлява това вещество, как се образува и колко е опасен за здравето ни, в кои храни го има? Какво роля играе нашата агенция за храните и какво значение има начинът, по който готвим? Търсим отговорите в студиото от проф. д-р Донка Байкова - специалист по хранене и диететика, доц. Лалка Нанкова от Националния център по обществено здраве и анализи и инж. Нели Тодорова - гл. експерт в Дирекция "Контрол на храните" към българската агенция за храните.

Доц. Лалка Нанкова обясни, че акриламидът е органично съединение, което може да се образува в много храни, богати на въглехидрати, които ежедневно консумираме. Той се образува при висока температура - над 120 градуса - т. е. при технологичната им обработка в условията на ниска влажност. Веществото, познато на учените отпреди 20 години, не може да бъде привнесен, защото се образува при производството на храните. Затова и добрите производствени практики са едни от добрите начини за борба с него. Образува се при пържене и печене на висока температура, докато при варене не се образува.

"Можем да използваме добрите производствени практики вкъщи, когато си приготвяме храната с цел да намалим нивата на акриламид, които биха могли да се образуват. Например, да не си препичаме филийките до тъмно кафяво. Когато печем хляб вкъщи, това да става на по-ниска температура и продължително време. По отношение на промишлеността в нашата страна са въведени хасеп системите. Всеки един един хранителен продукт, който се произвежда и се продава на пазара, има хасеп система и тя има за цел да контролира опасностите при производството на даден продукт и да ги премахва. така че аз мисля, че този регламент е залегнал или ще залегне в практиките на производителите."

Проф. Донка Байкова смята, че наличието на това вредно вещество в някои храни отново означава, че трябва да се насочим мисленето си и хранителната индустрия към корекция или оптимизиране на технологиите за производство на по-здравословни храни и продукти. Тя допълни:

"Това е едно съединение между аминокиселината аспарагин и глюкозата и фруктозата... Например, картофите понякога при хладилниково съхранение образуват повече глюкоза и фруктоза - това е предпоставка, когато се пържат, тъй като в тях има и малко аминокиселини, белтък, да се образува и акриламид."

В кои храни най-често се открива веществото акриламид вижте в таблицата.

Донка Байкова препоръчва да изкисваме картофите преди пържене в продължение на 15-30 мин., за да намалим свободните захари в тях и така да намалим възможността за образуване на акриламид. По думите ѝ дори солетите са източник на акриламид, изобщо всичко хрупкаво и препечено съдържа това вещество. Тя съветва да се обърнем към добрите технологични практики, за да направим любимите храни на децата с по-ниски нива на акриламид.


Инж. Тодорова обясни какви мерки предприема българската агенция за храните по отношение на предотвратяване на вредния ефект от някои канцерогенни вещества в храните.

"В мониторинговата програма на Българската агенция по безопасност на храните за 2019 г. е заложено изследване на проби на акриламид. В програмата са заложени абсолютно всички продукти, които са упоменати и в изследването и са споменати в регламента. Отсега започва това изследване. Регламентът влезе през април 2018 г., той е препоръчителен, не е задължителен... Сега се прилагат мерки за установяване на тези нива, ако има такива и това се установява с взимането на проби и с тяхното анализиране."

В България има лаборатория, която изследва наличието на акриамид. Тя акредитирана, но е частна, външнна за системата на Агенцията за безопасност на храните, заяви инж. Тодорова и увери, че всеки момент ще започне взимането и изследването на пробите.

Има ли канцерогени в детските храни, можем ли да ги избегнем
"Сутрешен блок" | "Пари за шофьорите и ревизия на ремонтите - кметът на София Йорданка Фандъкова" - 14.03.2019

РЕКЛАМА