РЕКЛАМА


С Димитър Вучев, общински съветник от ГЕРБ в СОС, и Иван Таков, общински съветник от БСП в СОС, разговаряхме за мерките, които Столична община изработи за най-засегнатите сектори от икономиката на София.

Можем да кажем, че само от местни данъци и такси постъпленията за месец март са с 19 млн. по-малко в рамките на столичния бюджет. Отделно от това са загубите за транспортните дружества - Метрополитен, автотранспорт - над 6 млн. само за месец март. Подобни разчети се правят и по отношение на здравеопазването. Важният момент е как ще излезем от тази ситуация с минимални щети, това заяви Димитър Вучев.

Иван Таков подчерта, че в рамките на 4 дни работните групи са се обединили около един пакет от 39 мерки. "Имаме консенсус около най-важните мерки". Мерките са разделени в три групи: свързани с бюджета на Столична община; мерки, свързани с човешкия ресурс, общинската собственост и търговските дружества; и трети - за осигуряване на социални и образователни дейности.

Иван Таков беше категоричен, че подкрепата на мярката за общинското здравеопазване е изключително важна. "Да се мисли за безлихвени заеми за болниците и ДКЦ-та, защото на някои места приходите са спаднали от 40 до 80%, което поставя под въпрос заплатите на лекарите. Кризата ражда съгласие, обединихме се около мерките и се надявам, че на следващото заседание докладът ще бъде факт", каза още той.

Димитър Вучев: Общински гаранционен фонд функционира повече от 15 години в рамките на Столична община. Това ще е един допълнителен инструмент в рамките на този гаранционен фонд. Иначе самият той е помогнал на над 700 малки и средни компании в рамките на Столична община през всичките тези години. 1 млн. е сумата, която е определена към момента. Става въпрос за гарантиране на заеми. До този момент фондът функционираше на 50% гаранция. Сега е увеличен в подкрепа на малките и средни фирми, които са доста засегнати.

Таков обясни, че една от предвидените мерки е ревизия на бюджета и пренасочване на средства от капиталовата програма от някои по-маловажни дейности към такива с жизненоважно значение като транспорт, здравеопазване и т.н.

Вучев подчерта, че заложените мерки целят да помогнат на всички нуждаещи се групи, с ясното съзнание, че това не трябва да "счупи бюджета".

Вижте целия разговор във видеото.

ГЕРБ срещу БСП за икономиката на София
"Още от деня" - 02.04.2020

РЕКЛАМА