Ген. Събев за изтребителите: Трябва да бъдем готови да платим 1.88 млрд. лева

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В началото на разговора ген. Събев коментира гибелта на канадския военнослужещ при учения на НАТО у нас. Трима американски военнослужещи са ранени. Това учение е едно от сложните, извършва се нощем, уччението по десантиране. Участват 8 държави. Очевидно, според генерала, става дума за пренебрегване на мерките за безопасност, тъй като парашутът на канадския военнослужещ не се е отворил. Разследваща комисия ще установи точните причини за злополуката.

САЩ официално представиха проект на договор за закупуването от България на 8 изтребителя Ф-16 блок 70. В проектоспоразумението е включено въоръжение, поддръжка на техниката и обучение на пилотите. Сумата на договора обаче все още не е известна.

По тази тема, която силно вълнува обществото ни, генералът каза, че в проектодоговора, представен от американската страна, не може да няма определена сума. Очевидно обаче МО на този етап не са решили да я огласяват, защото очевидно предстои договаряне. Ген. Събев се надява, че сумата, която ще бъде приета, при всяко положение ще бъде в рамките на не повече от 2 милиарда лева, както заяви и министърът на отбраната. Той изтъкна успеха на Словакия в договарянето на самолетите, където е била постигната значително по-ниска цена. Затова изрази надежда, че при нас е възможно да се стигне до 1.88 милиарда лева.

Целия арзговор вижте във видеото.