Футболът - разказан, въобразен, преживян, забранен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Що се отнася до политическия аспект на факта, че това футболно първенство се провежда в Русия и за първи път в Източна Европа, Васил Гарнизов отбеляза и даде примери, че традиционно авторитарните лидери много обичат футбола.

"Футболът е една от игрите, които днес са станали онзи голям ритуал и религия, която събира фокуса на обикновените хора, а и на необикновените хора в себе си. Там се произвеждат лидери, там се произвеждат звезди, герои, разкази... Ясно е, че политиците ще се прилепят много близо до това народно въображение, до тази игра, която произвежда лидери и герои..."

Йордан Ефтимов обясни, че два от хуманитарните департаменти в НБУ са организирали конференцията с идеята да съберат възможно най-много гледни точки. Оказало се е, че са се получили много и разнообразни дискусии.

Една от темите е била за лидерството. Футболът ражда не само лидери, а и мъченици на различни нива. Ефтимов даде пример с колегата си Живко Лефтеров - историк и специалист по периода 1945 - 1990, който е написал работа върху съдбата на футболиста Жалгирис, който през 80-те години в рамките на Съветския съюз футболните мачове се превръщат в център на анти-съветски и анти-руски настроения. Същестува фотоархив на службите, в който са заснети трибуните на мачовете на литовския отбор. Причината: агитките на феновете след мачовете са се превръщали в демонстрации.

По разказа на Ефтимов, Пламен Данов - литературен историк, е говорил за Гунди. Какво той казва за нашата футболна икона: "Гунди има няколко основни характеристики на светец в разказите за него. Например, чудотворец... Той сътворява чудеса. Друга е мъченик, защото има много разкази за това, че той е спъван, блъскан и щипан."

Още за футбола от културологичен ъгъл вижте във видеооткъса.