РЕКЛАМА


В нощта на 8 срещу 9 август 1886 г. княз Александър Батенберг, любимец на английската кралица Виктория, първи братовчед на руския цар Александър III, драгоценен владетел на освободения българския народ, е арестуван от група военни в София и е принуден да абдикира.
Следва дълга криза, завършила с избора на Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски за нов български суверен. Той е определян като противоречива личност, която насочва България цели три десетилетия, установява свой личен режим и дава началото на последната ни царска династия.

“Последната царска династия” - в понеделник от 21 ч. по БНТ

В студиото на "История.bg" по темата дискутират:


Проф. д-р Веселин Методиев, преподавател по Нова история на България Историкът в Нов български университет, изследовател на парламентарната демокрация в България.
Проф. д.и.н. Петър Стоянович - историкът от Българската академия на науките, възпитаник на Виенския университет, изследовател на политическия живот в Третото българско царство.
Жанет Митева, уредник в Националната художествена галерия и един от кураторите на изложбата „Дворецът за изкуството“; изследовател на историята на София в периода на Третото българско царство.

Тони Николов, философ и журналист, главен редактор на списание и Портал „Култура“.

Последната царска династия
"ИСТОРИЯ.BG" - 08.04.2019

РЕКЛАМА