Европа и България: след срещата на върха в Брюксел

Предаване: Панорама, 10.03.2017

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Брюксел завърши европейската среща на върха. Обобщава Десислава Апостолова.

Европейският съвет в Брюксел трябваше да заяви единството на лидерите и че Европа е готова да срещне предизвикателствата, пред които е изправена. Вместо това срещата показа колко крехко е единството в ЕС.

Различията проличаха вчера, когато лидерите на страните-членки трябваше да преизберат Доналд Туск като председател на Европейския съюз. Неговата родна Полша се обяви против преизбирането му и излъчи алтернативна кандидатура. Останалите държави подкрепиха Туск и той беше избран за нови 2.5 години. В отговор поляците бойкотираха всички решения на Европейския съвет. Така срещата завърши без да бъдат приети конкретни решения.

Днес лидерите дискутираха по политическата декларация за бъдещето на ЕС, която трябва да бъде приета на 25 март в Рим. Тя очертава посоката на развитие на ЕС в следващите 10 години с идеята Европа да стане по-силна, по-сигурна и по-социална. Междувременно вървят дебати по "Бялата книга" на Юнкер.

Най-ожесточено се обсъждаше сценария "Европа на няколко скорости", който засяга и България. Въпреки уверенията на председателя на Еврокомисията, че това не е"нова желязна завеса", останаха много съмнения. Това стана ясно и от изявление на българския президент Румен Радев. България ще поиска промени в този документ преди срещата на върха в италианската столица.

Интересен момент е, че Белгия, Люксембург и Холандия възнамеряват да поканят Вишеградската четворка, за да обсъдят в по-малък формат бъдещето на ЕС, научаваме от Десислава Апостолова.