Има ли заплаха от джихадисти в България? Думата на експертите

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според наличните информации заловеният в страната мароканец е терорист, с пет различни документа за самоличност, за когото има данни, че е бил в ИДИЛ. Има ли опасност от тероризъм за България?

Ген. Димо Гяуров е на мнение, че това е официалната информация и няма основание да не вярваме на нея, но според него, тази информация се основава на "нечия субективна оценка, в случая това е на една конкретна държава, вложила тези данни". Гяуров смята, че имаме две новини: една не толкова добра и една положителна.

Ген. Димо Гяуров - бивш шеф на Националната разузнавателна служба:
"Не толкова добрата е, че онова, което очаквахме преди година или повече, че след края на класическите военни действия в Близкия изток, бихме могли да очакваме преминаване на терористи през наша територия, започва да се реализира. И добрата новина е, че слава богу, имаме заловен такъв терорист, който не е успял да премине през наша територия.

Терористите, добавя той, използват налична инфраструктура, канали, наркотрафика, механизма за създаване на фалшиви документи, изградени от организираната престъпност.

Боян Чуков вижда опасност за България "през призмата на новия подход на експертите по антитероризъм в Западна Европа".

Боян Чуков - бивш дипломат и експерт по борбата с тероризма:
"Защото те считат вече, че терорризмът и организиранат престъпност са като двуликият Янус - става дума за едно и също, т. е. ако в дадена страна имаш организирана престъпност, ти генерираш тероризъм. големите терористи през последните две години, с много малко изключения, са криминални престъпници, които впоследствие са се ислямизирали."

Когато говорим за трафик на хора през България, в който попадат и терористи, това е също логистична подкрепа на тероризма.

"Никога не би трябвало да намаляваме своята бдителност по една проста причина, че Западна Европа Балкани са посочени като "резервоар на джихадисти" - Босна, Косово... Нима не мислите, че няма трансгранични връзки, по които радикализирани елементи в България не са свързани с Македония и Босна? Казвам ви го не, защото съм го чел някъде... Разбирате какво искам да кажа."